Een 64-jarige asbestsaneerder uit Okkenbroek heeft een beroepsverbod van drie jaar gekregen van de rechtbank in Almelo, omdat hij sjoemelde met asbest en vergunningen bij een klus in Beemte-Broekland, vlakbij Apeldoorn.

De man moet daarnaast 180 uur onbetaald werken en binnen drie maanden 5.000 euro storten op de rekening van het Instituut Asbestslachtoffers, meldt RTV Oost.

De saneerder sloopte in 2013 het asbestdak van een koeienstal maar liet na om de bouwplaats vervolgens schoon te maken. Als gevolg daarvan liepen werknemers van een aannemersbedrijf uit Mariënheem gevaar toen zij in de stal een nieuw dak monteerden.

De saneerder vervalste testresultaten en papieren die nodig waren voor de vergunning. Hij werd al vaker op de vingers getikt wegens overtredingen met asbest. 

Het bedrijf van de aannemer uit Mariënheem is veroordeeld tot een boete van 10.000 euro omdat het zich niet naging bij de saneerder of de bouwplaats schoon was gemaakt. De directeur van het bedrijf kreeg een voorwaardelijke taakstraf van tachtig uur en moet ook 5.000 euro storten op de rekening van het Instituut Asbestslachtoffers. 5.000 euro storten op de rekening van het instituut moet de eigenaar van de koeienstal ook doen, hij kreeg daarnaast een werkstraf van 100 uur.