Deventer is vanaf komende vrijdag weer even in handen van onze Stadsprins. Ronald Groenheyde, ook wel Stadsprins Hanze XIX, neemt dan namelijk de sleutels van de stad in ontvangst uit handen van burgemeester Heidema.

Deventer is vanaf dan 'Stokvissengat'. Traditiegetrouw worden de borden aan de rand van Deventer op vrijdagochtend aangepast door inzet van carnavalsvereniging de Deurzakkers. Dit is een mooie aftrap naar het officiële deel van het carnaval.

Tijdens het voorontvangst op het (nieuwe) stadhuis maken burgermeester en wethouders kennis met Team Hanze XIX, bestaande uit Stadsprins Ronald Groenheyde, Stadsadjudanten Stephen Surink en Jeroen Westerink en nhofdames Patty Surink en Francis Groenheyde.

Ook de Stadsvorsten van Deventer (de oude stadsprinsen of prinsessen) en alle verenigingsprinsen en -prinsessen met hun adjudant zijn aanwezig. Sleutels Na dit voorontvangst zullen de vele carnavalisten van Deventer zich verzamelen in de sfeervolle Burgerzaal van het gemeentehuis, alwaar burgermeester Heidema de sleutels van de stad overdraagt aan Hanze XIX.

Onderscheiding

Vervolgens zal de Stadsprins de burgemeester onderscheiden met zijn persoonlijk onderscheiding. Hierna wordt plechtig de proclamatie (elf carnavaleske geboden) voorgelezen aan de carnavalisten. Onder de tonen van de aanwezige dweilorkesten verlaten de carnavalsvierders het gemeentehuis om het feest verder te vieren in hun eigen residentie elders in de stad.

Team Hanze XIX maakt zich vervolgens op voor een aantal dagen leut en plezier en vele bezoeken in en om Stokvissengat. Hierbij zullen naast de standaard ontvangsten ook de kinderfeesten, gehandicapten en bejaarden niet overslaan. Ook zullen ze op Rosenmontag hun (carnavals)feestneus laten zien op de grote Rosenmontag-party in 't Hof van Colmschate.