Humanitas regelt activiteiten voor vluchtelingen in Deventer

Woon- en zorgcentrum Humanitas gaat zich inzetten voor de vluchtelingen die momenteel in de noodopvanglocatie aan de Laan van Borgele in Deventer verblijven.

Er zijn onder meer plannen gemaakt voor sport- en spelactiviteiten, gezamenlijk eten en fietslessen.

Gea Sijpkes, directrice van Humanitas, besloot al kort na de bekendmaking van de komst van de vluchtelingen naar het voormalig Auping-pand een steentje te willen bijdragen aan een aangenaam verblijf. "We hebben in december direct gezegd een goede buur te willen zijn voor deze mensen. Dat is ons streven voor de hele wijk, dus ook voor deze tijdelijke bewoners." 

Sijpkes maakte ook gebruik van de mogelijkheid om de opvanglocatie van binnen te bekijken, vlak voor de vluchtelingen zouden arriveren. "Als je je dan voorstelt dat je daar met een plastic tasje in je hand terecht komt. Op een kamer met stapelbedden die je moet delen met zeven anderen. Dat is heftig."

Bij het COA werd direct aangegeven dat Humanitas graag iets voor de vluchtelingen wilde doen. "Omdat deze mensen eerst rustig moeten kunnen wennen aan hun omgeving, heeft het COA aangegeven dat ze 'op enig moment' naar ons toe zullen komen om de activiteiten uit te rollen", vertelt Sijpkes. "Maar wij zijn direct aan de slag gegaan met de voorbereidingen." 

Ontsnappen

In de Ridderhof, het gedeelte in de achtervleugel van het woon- en zorgcentrum aan de Radboudlaan, is een team van vier personen druk bezig met die voorbereidingen. "We willen activiteiten organiseren op het gebied van sport en spel en samen eten. Voor het eten kunnen we dan bijvoorbeeld eerst gezamenlijk naar de markt en daarna gezellig koken. Momenteel is er al een gezin dat geregeld bij ons langskomt. Ze kunnen zo even ontsnappen aan de drukte."

Humanitas is ook van plan fietslessen te geven. "Dat willen we rondom onze binnentuin doen. Zo hebben ze geen last van ander verkeer en kunnen ze rustig oefenen.", zegt Sijpkes. 

Bij de activiteiten worden de oudere bewoners vooralsnog niet direct betrokken. "De organisatie ligt nu in handen van een aantal woonstudenten en Philadelphia. Wanneer bewoners dat willen, kunnen ze uiteraard meedoen", vertelt Sijpkes.

Vraag en aanbod

Wanneer alle activiteiten beginnen, hangt nu nog enigszins af van het COA. "Wij kunnen in ieder geval direct reageren als de vraag er komt. Misschien is het een leuk idee om dezelfde methode te hanteren als in Zwolle. Daar werden de activiteiten op een groot bord geplaatst binnen de opvanglocatie en konden de vluchteling zelf kiezen of ze ergens aan deel wilden nemen. Een soort vraag en aanbod. Volgens mij hebben we daar in Deventer genoeg initiatieven voor", aldus Sijpkes.

Lees meer over:
Tip de redactie