IJsbanen rond Deventer nog zwak

Wie in de buurt van Deventer op natuurijs wil schaatsen, moet nog even geduld hebben. Dat blijkt uit een rondje langs de schaatsbanen in de buurt. Maar, er is nog goede hoop.

 "De winter duurt nog even. In februari kan het ook nog flink vriezen", aldus de heer Israel van IJsbaan de Grote Maot in Bathmen. Terwijl dinsdagavond in Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs van deze winter wordt verreden, hoeven de schaatsen in deze regio nog niet te worden afgestoft. Tenminste, wanneer je er natuurijs mee wilt betreden in de omgeving.

De banen in Diepenveen, Bathmen, Okkenbroek en Terwolde zijn nog dicht. "Er ligt nog maar een klein laagje hier", vertelt Heintje Egberts van Diepenveense IJsvereniging De Molenkolk. In Bathmen is het al niet veel beter. "Een centimeter of 2,5 momenteel. Nog lang niet genoeg", zeggen de ijsmeesters.

Er is dan ook een groot verschil met de baan in Haaksbergen. "Daar hebben ze een betonnen ondervloer en laten ze het water laagje voor laagje bevriezen", weet Egberts. "Dan is 3,5 centimeter al genoeg voor een marathon. Hier hebben we wel echt een week harde vorst nodig zodat er een laag van 15 centimeter ligt." 

In Bathmen denken ze aan 8 tot 10 centimeter genoeg te hebben om de boel open te gooien. Dat gaat deze week niet gebeuren, gezien de weersvoorspellingen. Maar de winter is nog niet voorbij. "We hebben goede hoop", aldus Israel.

Februari

"Ook in februari kan het nog flink vriezen, dus wie weet." Egberts: "Ook wij gaan er wel voor!"  Mocht de vorst ergens deze winter voldoende blijken voor een flinke ijslaag, dan zijn de clubs goed voorbereid op de komst van vele enthousiaste schaatsers.

"We zijn er helemaal klaar voor", zegt Egberts verheugd. "Onze drie ijsmeesters zullen de boel goed in de gaten houden en de vaste groep vrijwilligers staan klaar om aan de slag te gaan. We hebben al drie jaar niet geschaatst, dus het wordt wel tijd." 

In Bathmen mag de kou ook gerust aanhouden. "Per 1 december hebben we alles voor mekaar, ook de kantine is schoon. Met een groep van zo'n vijftien vrijwilligers zullen we dan de baan klaar maken voor de schaatsliefhebbers."

Tip de redactie