Fietsendiefstal groot probleem rond station Olst

Fietsendieven zorgen voor een stijging van het aantal misdrijven in Olst-Wijhe. In 2015 is dat aantal met 5 procent gestegen, van 399 naar 417. De stijging is bijna volledig te wijten aan de toename van fietsendiefstal.

Onderzoek wijst uit dat een paar lokale fietsendieven actief zijn. Vooral op station Olst worden veel fietsen gestolen.

Er zijn plannen om in 2016 samen met Prorail fietsendiefstallen bij de stations aan te pakken. Het aantal fietsendiefstallen is in 2015 gestegen met 44 procent, van 52 naar 75 diefstallen. Daarbij gaat het ook om dure elektrische fietsen.

Vermoedelijk zijn twee bij de politie bekende personen verantwoordelijk voor een groot deel van de fietsendiefstallen.

Woninginbraken

Het totale aantal woninginbraken in 2015 is gedaald met 37 procent (69 naar 43). De grootste daling vond plaats in Olst-Boskamp. Daar daalde het aantal inbraken van 47 naar 16. In Wijhe-Boerhaar waren 20 inbraken (14 in 2014) en in het buitengebied waren dat er 7 (8 in 2014).

"Het blijft belangrijk dat bewoners woningen goed beveiligen en afsluiten en verdachte situaties melden bij 112. Hierdoor kunnen meer inbrekers op heterdaad worden gepakt", aldus de politie.

Geweld

In 2015 is het aantal aangiften van geweld gedaald van 64 naar 35. In meerdere gevallen gaat het om conflicten binnen gezinnen met veelal meervoudige problemen (huiselijk geweld). Hier wordt een zorgmelding van gemaakt, waarna hulp wordt geboden.

Bij conflicten in de woonomgeving tussen buren kan buurtbemiddeling ingeschakeld worden. Het aantal mishandelingen in horecagelegenheden in de weekenden (uitgaansgeweld) is gedaald. Politie en Openbaar Ministerie pakken geweldsdelicten met prioriteit op, vanwege de grote impact op slachtoffers en hun omgeving.

Verwarde personen

De overlast die wordt veroorzaakt door verwarde personen of personen met een psychische stoornis blijft een zorg. Het gaat vaak om een klein aantal personen dat overlast veroorzaakt en dit kost de politie veel capaciteit.

Aangezien er meestal sprake is van een meervoudige problematiek, waarbij de combinatie van zorg en straf noodzakelijk is, is het ook op dit thema van belang om de samenwerking met zorgpartners verder te versterken.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie