Minder misdrijven in Raalte, wel meer autodiefstal
De grootste uitdaging voor de politie in Raalte is volgens de gemeente en het politiekorps het op het goede pad zetten van een handjevol jongeren. “We hebben wat dat betreft het ergste gehad, maar het is de komende jaren alle hens aan dek”, zegt teamchef Gert Telman.
Burgemeester Martijn Dadema: “We zijn heel tevreden over de politie in Raalte. Raalte is en blijft een veilige gemeente. Het aantal misdrijven is verder gedaald en dat is mooi om te zien. Maar elk misdrijf is er één teveel.”
Dadema is dan ook erg blij met de goede samenwerking met het politiekorps in Raalte. “De politie heeft een roerig jaar achter de rug, maar is gewoon doorgegaan met haar werkzaamheden. Daarom ook mijn complimenten aan Gert en zijn mensen.”
Jeugd
De komende tijd legt de politie de focus onder andere op een handjevol criminele jongeren in Raalte. “We hebben in Raalte te maken met een handjevol, hardnekkige criminele jongeren”, vertelt Telman. “Dat zijn jongens van een jaar of twintig die begeleiding nodig hebben en die we goed in de gaten moeten houden. En ze weten ook dat we dat doen.”
De jongeren die in de gaten worden gehouden is een restant van een grote groep probleemjongeren van vroeger. Ze hebben uiteenlopende misdrijven op hun kerfstok, zoals overvallen, inbraken, geweldsdelicten en drugshandel. “Dat was een aantal jaren geleden een groep van ongeveer zestig jongeren. Die groep hebben we inmiddels flink in kunnen perken en de groep bestaat nu vooral nog uit jongens die bijvoorbeeld terugkomen uit detentie. Dan moet je oppassen dat zij anderen niet besmetten met crimineel gedrag.”
Alle hens aan dek
Door met de jongeren (veel allochtone jongeren, maar ook autochtone jeugd), jeugdzorg, ouders en bureau Halt in gesprek te gaan, is de groep de afgelopen jaren flink verkleind. “We hebben het ergste nu gehad, maar het is wel alle hens aan dek. Als we ze nu niet op het goede pad helpen, dan hebben we er nog heel lang last van.”
Dadema: “Wij bieden die jongeren een uitweg en een kans op een maatschappelijke carrière. In Nederland hoeft niemand namelijk crimineel te zijn. Maar als iets fout doen, dan pakken we ze wel op. Deze jongeren krijgen een persoonsgerichte aanpak, waarbij zowel gemeente, openbaar ministerie als politie samenwerken, om herhaling te voorkomen.”