Veel inwoners van Deventer hebben op Nieuwjaarsdag fanatiek de bezems en vuilniszakken opgepakt om hun vuurwerkresten op te ruimen. De diverse containers die door Cambio, de Deventer Schoon Familie en inwoners van de verschillende wijken waren geplaatst, werden drukbezocht.

Vanaf 1 januari 11.00 uur kon iedereen in Deventer zijn of haar bij elkaar geveegde vuurwerkresten afleveren bij een van de containers die in verschillende wijken waren geplaatst.

Veel bewoners grepen die kans aan en brachten meteen hun vuurwerkresten weg. De container in Colmschate werd – net als vorig jaar - het drukst bezocht. De bak bij de Ichtuskerk staat nu al een aantal jaren op dezelfde plek en dat is goed te merken.

Meteen vanaf 11.00 uur was het een komen en gaan van bewoners die hun vuurwerkrommel kwamen afleveren. Meestal met de auto, maar ook regelmatig met de fiets.

Vrijwilligers

De containers werden bemenst door medewerkers en vrijwilligers van Cambio en de Deventer Schoon Familie én door bewoners uit de verschillende buurten waar de bakken stonden. Op verschillende locaties stonden de contaniers er voor het eerst en moesten bewoners de weg nog een beetje vinden.

Zo ook in de Molentuin in Voorstad-Centrum. Maar "het is hartstikke gezellig hier", constateerden bewoners daar tevreden. "We zien dat heel veel mensen aan het vegen zijn en de rommel meteen even komen brengen. Dan kunnen ze hier meteen even een praatje maken met buurtbewoners. Zo wordt het opruimen van je buurt een leuke klus!"

Glühwein

Alle wegbrengers konden rekenen op warme chocolademelk of Glühwein en verse oliebollen. Leden van de Deventer Schoon Familie kregen ook cambi’s, de muntjes waarmee in de DSF-shop opruimspullen verkrijgbaar zijn.

Veiligheid stond voorop bij deze schoonmaakactie. Wanneer de troep is opgeruimd kunnen kinderen en jongeren namelijk geen blindgangers meer afsteken. "Met een simpele veegactie als deze redden we in Deventer al gauw een handvol vingers en een paar ogen. Bovendien begint het nieuwe jaar zo met schone straten", aldus de organisatie.