De Cultuurprijs in Ommen krijgt een nieuwe opzet. De gemeente gaat meer doen aan de promotie ervan, de jury gaat voortaan kandidaten nomineren en de geldprijs wordt verhoogd van driehonderd, naar duizend euro. 

Dat de prijs dit jaar niet uitgereikt werd, heeft volgens de jury te maken met het lage aantal voorgedragen kandidaten: slechts drie.

In eerste instantie droeg de jury het Nationaal Tinnen Figuren Museum voor als winnaar van de Cultuurprijs Ommen 2015. Daarbij plaatste het wel meteen de kanttekening moeite te hebben met deze voordracht, vanwege het geringe aantal kandidaten dat door de inwoners was voorgedragen.

Later besloot de jury de voordracht in te trekken. Drie kandidaten zou geen representatieve afspiegeling geven van het culturele leven in Ommen.

Beperkte communicatie

De jury van de Cultuurprijs denkt dat het geringe aantal voorgedragen kandidaten te maken heeft met beperkte opzet en communicatie. Om dit te verbeteren gaat de gemeente in 2016 meer doen om de prijs onder de aandacht te brengen bij de inwoners.

Ook verandert de opzet. Uit alle door het publiek voorgedragen kandidaten, maakt de jury voortaan een selectie van drie. Vervolgens kan het publiek een keuze maken tussen die drie genomineerden.

Geldprijs

De geldprijs voor de winnaar gaat daarnaast flink omhoog, naar duizend euro. Zo hoopt de gemeente de prijs meer status te geven. In eerste instantie lag dit bedrag op driehonderd euro, omdat de Cultuurprijs met name gezien moest worden als een blijk van waardering, waarbij de hoogte van het bedrag van onderschikt belang was.

Daar komt de organisatie nu dus op terug.