De eerste vluchtelingen worden deze week verwacht in het voormalig Auping-pand aan de Laan van Borgele in Deventer. 

Om een indruk te krijgen hoe zij worden opgevangen in de noodopvanglocatie, konden omwonenden maandagmiddag alvast een kijkje nemen.

Gemeenschappelijke ruimtes

De opvanglocatie is eigenlijk opgedeeld in drie delen. Er zijn gemeenschappelijke ruimtes op de begane grond, slaapkamers in de voormalige kantoorruimtes en opvang met standbouwwanden in een gedeelte waar voorheen productiewerkzaamheden plaatsvonden.

In de gemeenschappelijke ruimte zijn tafels, stoelen en banken te vinden. Ook is er een uitgiftepunt voor eten geïnstalleerd en staan er twaalf magnetrons klaar om dit op te kunnen warmen. "De vluchtelingen kunnen niet zelf koken op hun kamers", verklaart COA-woordvoerster Gerrie van den Berg.

Voor enig vermaak zijn een voetbaltafel, tafeltennistafel en twee televisies aanwezig. "Ook hebben de tijdelijke bewoners toegang tot WiFi, waardoor contact met het thuisfront makkelijker te maken is", vertelt Van den Berg. Naast het gemeenschappelijke woongedeelte zijn er diverse sanitaire ruimten aanwezig in het pand. De 250 vluchtelingen die straks op deze locatie verblijven, hebben de beschikking over enkele tientallen toiletten en vijftien wasmachines en drogers.

Kantoorruimtes

Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich meerdere slaapruimtes. "Kantoorruimtes zijn ingericht met stapelbedden en eenvoudige kasten", beschrijft Van den Berg de kamers. "Iedere bewoner beschikt over een eigen kast. Op één kamer slapen maximaal acht mensen. Naar noodopvangbegrippen is dat een ruime opzet." 

Naar wens van de overburen zijn de ramen aan de voorzijde van het pand met folie afgeplakt. Dit laat wel licht door, maar zorgt er voor dat men niet bij elkaar naar binnen kan kijken.

De vluchtelingen krijgen bij aankomst een persoonlijke tas met spullen, zoals beddengoed, maar ook een nagelschaartje. "Daarnaast krijgt men wekelijks artikelen voor de uiterlijke verzorgen, zoals zeep en wasmiddel."