Vuurwerkschade kost Deventer tienduizenden euro's

De gemeente Deventer is jaarlijks tienduizenden euro's kwijt aan schade door vuurwerk. Toch ziet de gemeente momenteel geen aanleiding om de regelgeving aan te passen. 

Dat blijkt uit de reactie van het college op vragen van GroenLinks.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling moest de gemeente ruim 30.000 euro ophoesten om de schade te herstellen. De afgelopen drie jaar werd in totaal zelfs ruim 87.000 euro betaald aan vuurwerkschade. In januari 2013 15.308,50 euro, in januari 2014 41.000 euro en in januari van dit jaar 31.204 euro. GroenLinks was daarom verbaasd over het feit dat de gemeente Deventer geen nieuw beleid hanteert voor de komende jaarwisseling.

Met name de 800 meldingen op het door de partij opgezette Meldpunt Vuurwerkoverlast zouden een wijziging kunnen rechtvaardigen. Bij de gemeente kwamen echter 'slechts' 220 meldingen rond de jaarwisseling van 2014-2015 binnen.  

"Of er sprake is van een dalende of stijgende tendens is niet te zeggen, want de historie gaat niet verder terug dan vorig jaar. Binnen de gemeente is namelijk veel gewisseld van systemen", aldus het college.

Geen grote problemen

De problemen zijn volgens de gemeente nog niet dusdanig groot dat er plannen gemaakt worden om vuurwerkvrije zones in te voeren.

"De klachten waren divers en leiden niet tot de constatering dat op één of enkele locaties sprake is van een dusdanig extreme overlast dat vuurwerkvrije zones in overweging zouden kunnen worden genomen", zo luidde hele reactie van de gemeente Deventer. 

Kosten

In de gemeente zijn in voorgaande jaren schoolbesturen en sportverenigingen aangeschreven om preventieve maatregelen te treffen. Dat heeft volgens de gemeente tot een toegenomen bewustwording geleid.

Daarnaast wordt jaarlijks een particulier beveiligingsbedrijf ingehuurd rond de jaarwisseling om extra aandacht te schenken aan een aantal objecten en locaties.

Vuurwerkshow

GroenLinks pleitte voor een vuurwerkshow in Deventer, maar daar wil de gemeente nog niet aan. "Het organiseren van een vuurwerkevenement is een kwestie van kosten en zal mogelijk een aantal mensen ertoe bewegen om niet zelf vuurwerk af te steken. Een vuurwerkshow is alleen zinvol in combinatie met een totaal vuurwerkverbod", zo laat de gemeente weten. 

Daarvoor is de gemeente afhankelijk van landelijke besluiten. 

Lees meer over:
Tip de redactie