'Als burgemeester sta je niet altijd op de carnavalswagen'

Een moderne burgemeester,actief in de samenleving en op social media, open en toegankelijk, in voor een geintje, maar heel serieus aan de slag met mijn taken. Het waren de woorden van burgemeester Martijn Dadema vorig jaar bij zijn installatie als burgemeester van de gemeente Raalte.

Dinsdag, een jaar later, blijkt dat precies het imago van de burgervader.

De goedlachse burgemeester is dan ook erg populair bij de inwoners. Hij is toegankelijk, neemt harde en belangrijke beslissingen, maar zoekt altijd de dialoog. "Als burgemeester sta je niet alleen op de carnavalswagen, je moet er ook zijn op moeilijke momenten."

Tevreden blikt de veertigjarige burgemeester terug op een bewogen eerste jaar. "Het bevalt mij heel goed. Ik vind mijn vak leuk en ik vind het ook fijn terug zijn in Salland. Ik heb hier een lange geschiedenis. Ik moet wel zeggen dat het eerste jaar voorbij is gevlogen."

Nieuw

"Het burgemeesterschap was nieuw voor mij", vertelt Dadema. "Vanaf dag één had ik het gezag en was mijn mening ineens belangrijk. Natuurlijk heb ik wel gesprekken gehad met mijn voorganger Piet Zoon, maar er is geen inwerkperiode. Ik kreeg te maken met taken waarvan je vooraf de impact niet altijd in kunt schatten, zoals veiligheid."

"Zo moest ik al na een paar maanden een noodbevel afkondigen omdat supporters van twee voetbalclubs met elkaar hadden afgesproken. Dat was een pittig besluit en dat was ook iets nieuws."

Direct na zijn installatie als burgemeester van de gemeente Raalte laat Dadema de gemeente zijn werkwijze zien. "Ik heb direct een kennismakingsronde gedaan. Ik heb iedereen opgeroepen mij uit te nodigen. Bedrijven, verenigingen, plaatselijk belangen, stichtingen, organisaties en individuele inwoners." 

Social media

Ook op social media laat de burgemeester zijn toegankelijkheid zien. "Ik ben zeer actief op social media, omdat je zo veel interactie krijgt. Soms zijn ze zelfs verbaasd wanneer ze een bericht van mij terugkrijgen. Ik vind dat je als moderne bestuurder moet luisteren naar de inwoner en ook antwoord moet geven. Bovendien deed ik voordat ik burgemeester werd ook al veel op social media."

"Ik heb natuurlijk lange tijd in het buitenland gewoond en dan is dat ook gewoon heel gemakkelijk. Ik blijf natuurlijk ook gewoon communiceren aan de keukentafel, maar via social media haak ik ook aan op wat de inwoners doen en dat werkt. Sinds kort zit ik zelfs op Instagram, omdat de jeugd daar veel op zit", vervolgt hij.

Mening

Via social media krijgt Dadema veel reacties van de inwoners. En dat dit niet altijd even leuk is, vindt hij helemaal niet erg.

"Iedereen mag zijn of haar mening hebben en geven. Zolang het maar betamelijk is. Ik lig er niet wakker van. Rondom het besluit van het azc werden bijvoorbeeld ook zorgen geuit via social media. Het is belangrijk dat we daar ook naar luisteren. Daar moet je wat mee doen", aldus Dadema.

Lees de rest van het interview op SallandCentraal

Lees meer over:
Tip de redactie