Deventer Belang is niet te spreken over de noodopvang voor 250 asielzoekers in het voormalig Auping-pand aan de Laan van Borgele in Deventer.

Volgens de fractie is hier helemaal geen draagvlak voor en is de wijze waarop het besluit is genomen 'schandalig'.

Deventer Belang stelt met grote verbazing kennis te hebben genomen van het besluit van het college van burgemeester en wethouders. "Hier is helemaal geen enkel draagvlak voor onder de Deventer bevolking, daar krijgen wij regelmatig signalen van binnen", aldus raadslid Christian Kamphuis.

In september is er op aanvraag van de partij een debat geweest over de vluchtelingenproblematiek en daarbij werden meer vraagtekens gezet bij de opvang van extra vluchtelingen. "Dit hebben wij aangevraagd omdat het college hier geen standpunt over had ingenomen. Dit vonden wij vreemd gezien de landelijke ontwikkelingen."

Verzoek

Wethouder Kolkman gaf tijdens bovengenoemde bijeenkomst aan dat er nog geen verzoek was van het COA voor extra opvang buiten de 650 plaatsen in AZC Schalkhaar. "Hij heeft toegezegd dat indien dit verzoek er wel kwam hij dit eerst met de raad zou overleggen voor er een besluit zou worden genomen conform het bestuursakkoord", aldus Kamphuis.

"Het is schandalig dat dit college, dat beweert transparant en open te zijn, zonder enige vorm van overleg dit besluit dan wel neemt", zegt Kamphuis. "Dit is een procesgang waar het college zich voor moet schamen als je bekijkt welke beloftes er in het bestuursakkoord staan en welke beloftes in september nog door wethouder Kolkman zijn gemaakt."

Inspanning

Deventer Belang vindt dat de gemeente al een bovengemiddelde inspanning levert met het huisvesten van een permanent AZC in Schalkhaar. "Laten we ook niet vergeten dat er geregeld nog minderjarige asielzoekers elders worden opgevangen, zoals nu op een steenworp afstand van de voormalige Auping-fabriek, ook in de wijk Borgele."

"Er zijn nog bijna vierhonderd andere gemeentes die ook hun steentje kunnen bijdragen", zegt het raadslid. Volgens hem is de extra opvang in Deventer niet nodig indien de andere gemeente ook hun inzet tonen.