De gemeente Deventer staat nog niet te springen om deel te nemen aan een proef van PostNL waarbij postbodes de 'oren en ogen' van hun wijk moeten worden. Toch volgt de gemeente het experiment met belangstelling.

Onlangs werd bekend dat PostNL zijn tienduizenden postbodes wil inzetten om misstanden in hun wijk aan de kaak te stellen. Ze zouden tijdens het bezorgen van brieven en pakketten bijvoorbeeld troep op straat kunnen signaleren.

Middels foto's kan dit dan doorgegeven worden aan de gemeenten. In Schiedam is inmiddels een proef gestart met deze manier van werken. Als het aan PostNL ligt wordt dat in meerdere gemeenten uitgerold. In Deventer ziet het gemeentebestuur echter nog wel wat kanttekeningen.

Woordvoerder Maarten-Jan Stuurman: "Signaleren van rotzooi op straat, dat doen we zelf. Dat doet het Groenbedrijf bijvoorbeeld. Maar wij krijgen ook veel meldingen van burgers, die daarvoor gebruik maken van de vele gemeentelijke kanalen die we daarvoor tegenwoordig hebben: Twitter, Facebook, e-mail, website, telefoon." 

PostNL hoopt dat gemeenten straks voor de extra service willen betalen, maar ook daar zit een probleempje voor Deventer. "Er is nou juist minder geld voor het onderhoud van de openbare ruimte", aldus Stuurman. "Maar we wachten de resultaten van de proef natuurlijk met belangstelling af."