Er komt geen langdurige opvang van vluchtelingen in Dalfsen. De gemeente had alle voorbereidingen getroffen om een groep op te vangen, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wilde er niet in mee gaan.

Het COA wil de vluchtelingen enkel opvangen in groepen van 250 personen. 

Dalfsen sloot nog een deal met chaletbouwer Arcabo uit Nieuwleusen over de aanschaf van dertig chalets om de vluchtelingen in op te vangen. Het plan was om er hiervan tien in Dalfsen te plaatsen, tien in Lemelerveld en tien in Nieuwleusen. De chalets, met een oppervlakte van ongeveer 58 vierkante meter, zouden worden ingericht met televisies, wasmachines en alles erop en eraan.

Ook de aanleg van elektriciteit en water was voorbereid. "We hadden daar zelfs al afspraken over gemaakt met Enexis", laat burgemeester Han Noten weten. Maar alle voorbereidingen ten spijt, de vluchtelingen komen voorlopig niet naar Dalfsen.

Wat de exacte locaties zouden worden van de chalets wil Noten overigens niet zeggen. "Als ik dat zou doen, zou het alleen nog maar over de locaties gaan. Maar reken maar dat het om nette plekken gaat."

Investeren

De gemeente was bereid om te investeren in het plan. Noten heeft het bedrag voorgelegd aan het COA, maar wil niet bekendmaken wat de hoogte hiervan is. "Maar uiteindelijk wilden we er wel ongeveer quitte mee spelen."

"De kosten mochten niet heel veel hoger zijn dan de bijdrage van het COA", aldus de burgemeester. "Een paar ton erbij inschieten had nog gekund, dat was dan onze bijdrage geweest. Maar een bijdrage van enkele miljoenen is te veel voor Dalfsen."

Bureaucratie

En zo vindt Noten ook de opvang van een grote groep vluchtelingen te veel voor zijn gemeente. "Het moet niet te groot zijn. Dat is niet van hier, het past hier gewoon niet." Maximaal 150 vluchtelingen, zo’n groep wil Noten dolgraag opvangen. "Ik hoorde minister Dijkhoff zeggen dat hij gemeenten aanwijzingen gaat geven. Dan denk ik: 'Man, geef me geen aanwijzingen. Geef me vluchtelingen!' Maar het COA wil niet. Ze zitten vast aan bureaucratie."

Mocht het COA zich alsnog bedenken, dan onderneemt Noten opnieuw actie. "Dan ga ik Arcabo weer bellen over de chalets." De burgemeester hoopt dat het zover komt. "Hoe de vluchtelingen nu rond gaan, dat is schandalig. Dat ik de burgemeester van Olst-Wijhe aan de telefoon heb over wanneer ik 'zijn' vluchtelingen kan verwachten. Het slaat als een tang op een varken. In een crisissituatie kan je niet vasthouden aan bureaucratie. Geef gemeenten de ruimte om zelf opvang te regelen!"