Pieter Parmentier (64) uit Diepenveen zou aanstaande maandag op zijn fiets stappen richting Parijs om daar met een grootse demonstratie aandacht te vragen voor klimaatverandering, maar door de aanslagen van afgelopen vrijdag valt zijn project in duigen

"Ik heb me nooit laten tegenhouden door omstandigheden, maar er zijn grenzen."

Toen hij het nieuws over de aanslagen hoorde, wist Parmentier direct dat het gevolgen zou hebben voor zijn plannen. Een grote protestmars was gezien het dreigingsniveau immers niet meer denkbaar. "Vervolgens hebben we maandag met de organisatie uitgebreid gesproken. De Franse autoriteiten hadden inderdaad grote demonstraties verboden", vertelt hij.

De Diepenvener ziet het dan ook niet zitten om alsnog op zijn fiets naar de Franse hoofdstad te gaan. "Niet om mijn eigen veiligheid, maar omdat ik er niets voor voel om daar rond te fietsen tussen nerveuze beveiligers in een belegerde stad. Het is frustrerend, want er zit enorm veel organisatiewerk in en ik heb me nooit laten tegenhouden door omstandigheden."

Nederlaag

Toch weigert hij de situatie te zien als een nederlaag ten opzichte van terrorisme. "Ik wil met zo min mogelijk laten frustreren door een stel idioten die dit op hun geweten hebben. Daarnaast is er nu meer aandacht dan ooit voor de klimaattop in Parijs. Dat is dan een klein lichtpuntje, maar natuurlijk overheerst de teleurstelling en het onbegrip." 

Hoewel aan alles te horen is dat Parmentier geweldig baalt, zegt hij ook de knop om te willen zetten. "Ik moet het nu positief gaan bekijken. We gaan over naar plan B en er zijn nog genoeg manieren om aandacht te vragen voor een beter klimaat." 

Dat plan B bestaat uit acties in Nijmegen op zaterdag 28 november en een demonstratie in Amsterdam een dag later. "In Nijmegen maken we onder andere een 'levende' windmolen", verklapt hij. Die wordt gecreëerd door mensen naast elkaar op te stellen, waardoor van bovenaf een windmolen zichtbaar wordt. Die windmolen verandert vervolgens in het vredesteken, dit met het oog op de gruwelijkheden in Parijs.

Droogte

"Het klimaat en vrede hebben dan ook met elkaar te maken", stelt Parmentier. "Door de droogte zijn jaren geleden in het Midden-Oosten immers problemen ontstaan. Mensen gingen hiervoor op de vlucht en in gebieden waar zij terecht kwamen ontstond onrust. Die onrust vormde een voedingsbodem voor terreur. Bijdragen aan een beter klimaat is daarom ook bijdragen aan een betere en veiligere wereld." 

Hij laat weten de komende periode vol energie in te gaan. "En mijn omgeving is stiekem wel opgelucht dat de demonstratie niet doorgaat", lacht hij.