Wanneer er een AZC in Raalte er komt, komen er waarschijnlijk kleine appartementencomplexen van vier kamers voor 6 tot 8 personen.

Dat is het plan van het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA), meldde de organisatie dinsdag tijdens een informatiebijeenkomst in Raalte. 

De appartementen worden zogenaamde 'semipermanente units'. De bewoners delen een huis met z’n zessen of achten en hebben samen vier kamers. Ze delen een slaapkamer met z’n tweeën en hebben samen een keuken, douche en toilet.

"De asielopvang is sober, doch humaan", zegt Janet Helder, bestuurslid van het COA. "De bewoners hebben wel privacy, maar weinig ruimte. Het is geen buitengewone luxe. Dat is ook belangrijk, want opvang moet ook betaald worden. Dat beseffen wij ons ook."

Rustig

De informatiebijeenkomst in Raalte verliep dinsdag rustig. Bewoners gaven aan de noodzaak van opvang te begrijpen, maar uitten wel hun zorgen over veiligheid in de buurt. Met name de veiligheid van vrouwen werd als punt van zorg genoemd. "Ik kan natuurlijk niet garanderen dat er niets gebeurt, maar binnen azc’s ken ik weinig voorbeelden van vrouwen die lastig worden gevallen", stelt Helder.

Lees het uitgebreide verhaal op Salland Centraal