Dinsdag komen 162 vluchtelingen die afgelopen week tweemaal 72 uur hebben doorgebracht in Olst. In de Trefkoele in Dalfsen zijn ze meer dan welkom.

De vluchtelingen zijn het grootste deel gezinnen uit Syrië, onder wie 35 kinderen. Vanuit de gemeente heeft een vast crisisteam de komst van de voorbereidingen voorbereid. De buitendienstmedewerkers van de gemeente hebben de achterste zaal maandagmiddag ingericht als slaapzaal.

Dinsdagochtend worden de afschermschotten geplaatst voor wat privacy. Rond 10.00 uur worden vervolgens de eerste bussen verwacht. De gemeente Dalfsen werkt met grote tegenzin mee aan deze vorm van huisvesting, aldus burgemeester Han Noten, die het gesleep met die mensen gewoonweg verschrikkelijk vindt. 

Hij zou het liefst werken met kleinere locaties van 50 tot 60 mensen, die dan ook gebruik kunnen maken van onderwijs, taalcursus en sport. Noten: "Geef iedereen een fiets en zorg voor zwemles. Dan doe je zinvol werk. Maar de COA wil niet anders dan 72 uurs opvang of anders grote groepen in een zesmaandenopvang. Daar kan Dalfsen niet aan voldoen."