Na het succes van het project in Olst-Wijhe heeft ook Bathmen nu een eigen dorpsbrandwacht. Erik Brilman gaat namens Brandweer IJsselland in zijn eigen woonomgeving een bijdrage leveren aan het vergroten van de brandveiligheid. 

Bewust maken van risico’s en aangeven wat mensen zelf kunnen doen om dat risico te beperken speelt daarbij een belangrijke rol. 

"Wanneer mensen vragen hebben over bijvoorbeeld de brandveiligheid van hun woning en welke preventieve maatregelen ze moeten nemen, kunnen ze contact zoeken met mij", aldus Brilman, die al 22 jaar actief is bij de vrijwillige brandweer.

"Als dorpsbrandwacht houd ik me vooral bezig met adviezen en voorlichting over niet-spoedeisende thema’s", vertelt Brilman.

Nieuw fenomeen

Dorpsbrandwachten zijn een relatief nieuw fenomeen in IJsselland. Een vast takenpakket is er nog niet. "Die vrije invulling biedt mooi de gelegenheid om aan te sluiten bij dat waar mensen het meest behoefte aan hebben. Zo kunnen we vraaggericht aan de slag", aldus Brilman.

De kersverse dorpsbrandwacht ziet zichzelf in eerste instantie vooral als aanspreekpunt voor inwoners met vragen over brandweerzaken, met name in de preventieve sfeer. Maar ook denkt hij aan verzoeken om voorlichting te geven op scholen of bijeenkomsten, of samen met bewoners een woningcheck doen.

Het project Dorpsbrandwacht startte in 2013 in Olst-Wijhe. Daar is dorpsbrandwacht Greet Knol inmiddels een bekende verschijning.