Deventenaar en gerenommeerde asbestdeskundige Jan Tempelman is heeft donderdag een Koninklijke Onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje-Nassau gekregen.

Tempelman ontving de onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor de asbestbestrijding in Nederland en daarbuiten.

De Deventenaar kreeg de onderscheiding tijdens de Nationale Asbest Conferentie in Rotterdam uit handen van wethouder Jan Jaap Kolkman van de gemeente Deventer, de woonplaats van Tempelman. Gedurende zijn loopbaan van 45 jaar, steeds in dienst van TNO, ontwikkelde Tempelman zich tot een nationaal en internationaal vermaarde asbestdeskundige.

"Mede door zijn werk lopen we in ons land met het asbestdossier voorop in Europa", aldus Jan Jaap Kolkman in zijn toespraak. De wethouder memoreerde dat Tempelman mede aan de wieg stond van vrijwel alle normen op het gebied van asbest.

"En als de wetenschap met nieuwe inzichten kwam, zette hij zich in voor aanscherping van die normen. Mede door zijn inzet werd asbest in 1993 uiteindelijk verboden. Daarna verrichtte hij belangrijk werk voor de maatschappelijke vervolgtaak: het inventariseren en saneren van asbest uit de ontelbare ruimtes en terreinen in het land." Ook zette hij zich in voor de slachtoffers van blootstelling aan asbest.