De pieten in de gemeente Deventer zullen er dit jaar tijdens Sinterklaas niet anders uitzien dan voorgaande jaren, namelijk: zwart.

Een rondje langs de Sinterklaascommissies in Deventer en haar omliggende dorpen maakt duidelijk dat ‘traditie’ de boventoon voert. Sterker nog: de Zwarte Pieten-discussie lijkt bij de organiserende comités helemaal niet zo nauwgezet te worden gevolgd.

Hoewel verschillende steden vorig jaar al enkele veranderingen doorvoerden bij hun intocht – denk aan de Stroopwafelpiet in Gouda – gaat de organisatie in Deventer op de oude voet verder. Dat wil zeggen mét Zwarte Pieten, maar ook ander gevolg van Sinterklaas.

“Het feest gaat in Deventer gevierd worden op onze eigen manier; met een grote verscheidenheid aan kleurrijke personages waaronder vele Zwarte Pieten”, aldus de Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie op haar website.

In Deventer vind je naast Pieten dan ook edellieden, mandendragers en herauten. De Pieten zijn overigens al jaren bruin en hebben geen roe, oorringen of opvallende rode lippen.

Traditioneel

Ook in de rest van de gemeente zal je gedurende het Sinterklaasfeest hoogstwaarschijnlijk geen Gele, Rode of Groene Piet signaleren. Bij de festiviteiten in het Winkelhart van Colmschate vinden ze dat heel normaal. “Wij hebben gewoon traditionele Zwarte Pieten, daar zijn ook nog nooit klachten over geweest”, aldus centrummanager Alex Hogeslag.

“Sterker nog: bij ons doen ook mensen mee als Zwarte Piet die van zichzelf al een donkere huidskleur hebben. Ook zij worden hier geschminkt. Dus wij snappen de discussie niet zo goed. We gaan ook geen andere kleuren toevoegen en dat zal voorlopig ook wel zo blijven. Hoewel je natuurlijk nooit kunt uitsluiten dat er op termijn dingen gaan veranderen.”

Die insteek wordt in Diepenveen gedeeld. “Ze krijgen hier de traditionele donkerbruine kleur”, aldus de organisatie van de intocht. “Geen andere kleurtjes of roetvegen dus. We vinden de traditie belangrijk. Diepenveen is een traditioneel dorp, dit past daarbij.

Regenboogpiet

In Schalkhaar wil de organisatie eveneens vasthouden aan de traditie, laat de Stichting Sinterklaasintocht Schalkhaar weten. “In principe zijn alle Pieten, net als voorgaande jaren, gewoon zwart. Wel hebben wij er soms een aantal thema-Pieten bij. Die kunnen bijvoorbeeld qua kleding, accessoires en haar anders zijn. Zo hebben we onder andere een Regenboogpiet, Kokspiet, Meisjespiet en Verliefde Piet.”

“De discussie leeft hier niet”, vertelt Astrid Reijlink, voorzitter van de ouderraad van basisschool De Wereldwijzer in Okkenbroek. Daar vindt dit jaar het feest voor kinderen uit het dorp plaats. “Het is en blijft bij ons een kinderfeest. Door de discussies besteden we hier niet meer of minder aandacht aan.”

De school ontwikkelde wel beleid voor de festiviteiten dit jaar. Daarin stond onder andere dat Piet niet klungelig neergezet wordt, dat pieten donkerbruin worden geschminkt en geen rode lippen en gouden oorringen hebben. “Maar extra klungelig werden de pieten nooit door ons neergezet”, vertelt Reijlink.

“Ze zijn gewoon zichzelf. Gouden oorringen droegen ze ook al nooit. Over de kleur en de rode lippen wordt nog nagedacht. In ieder geval komen er geen gekleurde pieten, het zal zwart of donkerbruin worden", zegt ze. 

Sinterklaasjournaal

In de gemeente Bathmen vindt dit jaar mogelijk wél een kleurverandering bij Piet plaats. “We wachten het Sinterklaasjournaal af en kijken hoe de Pieten er daar uitzien”, laat Ans Hoeve van het Sinterklaas Comité Bathmen desgevraagd weten.

De kans dat er verschillende kleuren op televisie te zien zijn, lijkt groot. Op de vraag of er dus mogelijk ook andere kleuren Pieten door de straten van Bathmen gaan, zegt Hoeve: “we hebben nog geen beslissing genomen. Misschien, maar dat is nog niet helemaal zeker, komen er één of twee schoorsteenpieten.”

Lees ook op DeventerCentraal: Bathmen heeft weer primeur met komst Sinterklaas