Er komt een opvangcentrum voor maximaal 950 vluchtelingen op het industrieterrein De Zegge VII in Raalte.

De opvang wordt gerealiseerd op een leeg veld aan de Overkampsweg. Op de locatie wordt voor vijf jaar opvang geregeld.

Omwonenden en bedrijven in de directe omgeving zijn vanmorgen door het college geïnformeerd. Het college van de gemeente Raalte is akkoord, de gemeenteraad bespreekt de opvang op 7 december. Problemen levert dit vermoedelijk niet op, alleen de VVD is met vier zetels tegen de komst van een asielzoekerscentrum.

Omdat bestaande gebouwen voor de opvang van vluchtelingen in de gemeente Raalte niet beschikbaar zijn, vraagt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) de gemeente Raalte naar een geschikt terrein waar een tijdelijke opvanglocatie met semipermanente units voor de huisvesting gerealiseerd kan worden.

Eind 2016

Het azc moet eind 2016 of begin 2017 de eerste asielzoekers opvangen. Dat verwacht burgemeester Martijn Dadema. "Als dit besluit is genomen door de gemeenteraad, op 7 december, duurt het nog ongeveer vier of maanden tot er een definitief besluit wordt genomen. Daarna kan het centrum gebouwd worden. Het duurt dus nog een jaar en een beetje." 

Het centrum wordt in eerste instantie vijf jaar. De asielzoekers die naar Raalte komen, verblijven hier dan ook voor langere tijd. "Het is niet een tussenstop, maar een plek om langer te verblijven voor jong en oud”, zegt Ronald Ligthart, unitmanager van het COA.

Ligthart zegt voornamelijk Syriërs, Irakezen, Afghanen en Somaliërs en Eritreeërs te ontvangen in Raalte. "950 mensen in één azc is groot gezien de vele kleinere locaties in Nederland. Maar centra in Dronten en Luttelgeest huisvesten bijvoorbeeld 1.300 en 1.400 asielzoekers.”

Verantwoordelijkheid

Burgemeester Dadema: "Mensen in nood, die vanwege onderdrukking of oorlog hun thuisland ontvluchten en afhankelijk zijn van ondersteuning, kunnen op onze betrokkenheid rekenen. Wij hebben als gemeente onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om actief bij te dragen aan een oplossing voor deze urgente situatie."

"Op het centrum zelf komen ongeveer veertig banen. Vooral specialistisch werk, maar ook voor activiteiten voor de bewoners", gaat Dadema verder. 

Ook het centrum van Raalte profiteert volgens hem. "De bewoners moeten allemaal zelf koken en kleding kopen. Dus dat is klandizie voor de winkeliers in het centrum." 

De burgemeester wil de komende periode in gesprek met bedrijven, maatschappelijke organisaties en de inwoners van Raalte om te kijken hoe ze betrokken kunnen worden bij het asielzoekerscentrum op het industrieterrein.

Grootste

Het azc in Raalte wordt een van de grootste AZC’s van het land .Het asielzoekerscentrum dat eind 2016, begin 2017 in Raalte moet komen, is twee keer zo groot als het AZC in 2002. Toen waren er 400 plekken voor opvang, nu 950.

Ter Vergelijking: in Schalkhaar zijn 550 opvangplekken en in de IJsselhallen in Zwolle maximaal 400. Wanneer het AZC Raalte er inderdaad komt, is het één van de grootste opvanglocaties van Nederland.

Alphen aan den Rijn (1.140), Budel-Cranendonck (1.500), Dronten (1.000), Gilze (1.200), Hoogeveen (1.000), Katwijk (1.170), Luttelgeest (1.000), Nijmegen (3.000), Weert (1.000) en Ter Apel (nu nog 1.850, straks 2.000) hebben meer opvangplekken.