Isala in Zwolle opent volgend jaar als eerste ziekenhuis in Nederland een zogeheten vondelingenkamer. 

Volgens het ziekenhuis biedt de voorziening ''een veilig alternatief voor een moeder die zich niet in staat voelt haar baby zelf te verzorgen en op te voeden".

Het Zwolse ziekenhuis werkt samen met de Stichting Beschermde Wieg van de Dordtse Barbara Muller. De stichting heeft eerder vondelingenkamers ingericht bij particulieren in Oudenbosch, Groningen, Middelburg en Papendrecht.

De vondelingenkamer is een ruimte van ongeveer 1,5 bij 3 meter, waar de moeder naar binnen kan gaan met haar baby. De kamer is ingericht met een ledikantje, een tafeltje en een stoel. De moeder kan anoniem in gesprek gaan met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten.

Geen babyluikje 

De vondelingenkamer in Isala komt bij de invalideningang naast de hoofdingang van het ziekenhuis. Het wordt geen babyluikje zoals in Duitsland, benadrukt het ziekenhuis. In het ledikantje ligt een enveloppe met daarin een uniek puzzelstukje.

Als de moeder zich binnen zes maanden bedenkt kan ze met het puzzelstukje aantonen dat ze de moeder is. In die periode wordt het kind niet ter adoptie aangeboden. Nadat is onderzocht of het kind gezond is, gaat het in overleg met Jeugdzorg naar een pleeggezin.

Gemiddeld één keer per jaar wordt in Nederland een kind te vondeling gelegd. Volgens de Stichting beschermde Wieg worden daarnaast nog eens vier tot zes overleden vondelingen aangetroffen. Over het aantal kinderen dat mogelijk in Isala te vondeling wordt gelegd zegt een woordvoerder van het ziekenhuis: ''We hopen dat de vondelingenkamer nooit wordt gebruikt."