Uit onderzoek is gebleken dat er vanaf mei 2015 tot 3 november vijftien autobranden zijn aangestoken in Deventer.

Daarvoor zijn tot nu toe twee verdachten aangehouden en er is een derde verdachte in beeld. Het onderzoek gaat nog steeds door. 

Een 51-jarige man uit Deventer is op 7 juli aangehouden voor een brandstichting aan het Groenewold op 27 mei. Hij is na verhoor heengezonden met een dagvaarding. 

De tweede verdachte is 15 september aangehouden. Daarbij gaat het om een 50-jarige man uit Deventer. Hij wordt verdacht van een brandstichting aan de Rielerweg en meerdere woninginbraken. Hij zit nog steeds vast.

Daarnaast zijn er aanknopingspunten die naar een derde verdachte leiden. Onderzoek naar brandstichting lastig De recherche houdt zich dus nog steeds bezig met het onderzoek.

Ogen en oren

De politie doet een oproep aan inwoners van Deventer om alert te zijn om autobranden te voorkomen en daders op te sporen. "Juist bij brandstichting zijn de inwoners van Deventer onze ogen en oren", zegt teamchef Gert Telman. 

Er vindt bij elke autobrand (waarbij mogelijk sprake is van een brandstichting) een technisch onderzoek plaats, eventuele camerabeelden worden bekeken en agenten ondervragen buurtbewoners en eventuele getuigen. "Wij zijn voor ons onderzoek echt afhankelijk van informatie van getuigen", vertelt Telmna. 

"Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste gaan de meeste sporen letterlijk in vlammen op. Daarnaast zien we de dat de manier van werken van brandstichters verschilt. Het kan dus zijn dat er meerdere daders actief zijn, maar het kan ook om één dader gaan die branden op verschillende manieren aansteekt. Bovendien vinden de meeste branden plaats in de nachtelijke uren", aldus Telman.