Voorzitter Rik Goedman neemt afstand van het schandaal bij de ouderenbond ANBO. Bij de afdeling Deventer/Diepenveen is volgens hem geen sprake geweest van fraude. 

Dat stelt de voorzitter in reactie op het grootschalige fraudeschandaal van de landelijke ouderenbond. "Alle bestuursleden zijn hier gewoon in functie, de financiën zijn op orde en betalingen voor aangegane verplichtingen worden uitgevoerd."

De ouderenbond ligt landelijk onder vuur nadat bekend werd dat lokale bestuurders zo’n 200.000 euro hadden weggesluisd. Dat gebeurde in de afgelopen twee jaar.

De 387 afdelingen door heel Nederland hadden zelf toegang tot een rekening, het ledenportaal en de website. De lokale bestuurders werden jaarlijks voorzien van geldbedragen, afhankelijk van de grootte van hun afdeling.

Verduisterd

De bedragen varieerden van enkele honderden tot vele duizenden euro’s. Daarmee dienden de bestuurders projecten en activiteiten te financieren. Maar van dit geld bleek de afgelopen jaren dus ruim twee ton te zijn verduisterd.

Het geld zou zijn gebruikt voor de bekostiging van bouwprojecten en er werden bedragen overgemaakt naar zaken- of privérekeningen waar het centrale bestuur niet meer bij kon. Het grootste fraudebedrag in één zaak bleek 150.000 euro.

In de regio Deventer waren dergelijke taferelen niet aan de orde, verzekert lokaal voorzitter Goedman. "In onze afdeling is er absoluut geen sprake van frauduleus handelen en zijn alle bestuursleden gewoon in functie. De financiën zijn op orde en betalingen voor aangegane verplichtingen worden uitgevoerd. Dit laatste is ons bevestigd door onze regioadministrateur." 

Geen invloed

De afdeling Deventer/Diepenveen volgt de huidige berichtgeving nauwgezet. "Dat er het nodige aan de hand is mag duidelijk zijn", stelt Goedman. "En hoe dit opgelost gaat worden weten we nog niet."

De voorzitter verzekert dat de onrust geen invloed hebben op de projecten in en rond Deventer. "Men mag blijven rekenen op de belangenbehartiging, zoals zij die van ons gewend is. Maar ook op alle andere activiteiten zoals de bingo, de reisjes en het informatieblad." 

Hoewel georganiseerde activiteiten gewoon kunnen doorgaan, wordt de manier van financiering wel veranderd. Voortaan kunnen alle leden zelf projecten in hun buurt op touw zetten. Voor het budget worden binnenkort speciale ANBO Betaalpassen beschikbaar gesteld met een tegoed erop.