Er komt geen groot mediacentrum in de nieuwe centrumbibliotheek van Deventer. Het besluit is onder meer genomen door krapte in de financiële middelen.

Dat blijkt uit een brief van de Openbare Bibliotheek en Deventer RTV aan het Deventer college van B&W. 

Het plan voor een mediacentrum in de nieuwe bibliotheek aan de Stromarkt werd geruime tijd geleden ontwikkeld. Het moest een fysieke faciliteit in de bibliotheek worden waar radio- en tv-registraties gemaakt konden worden. Zowel Drtv als andere lokale en regionale media zou hier gebruik van kunnen maken.

Hoewel de aanloop naar het mediacentrum al van langer geleden dateert, spraken de bibliotheek en Drtv in 2014 af het mediacentrum in de periode 2015 - 2017 te beschouwen als project.

"Maar een aantal ontwikkelingen heeft ons doen besluiten tot een koerswijziging", stellen Alice van Diepen (directeur Openbare Bibliotheek) en Jeroen Teelen (voorzitter bestuur Drtv) in de brief aan het college.

Kantoren

In de praktijk houdt die koerswijziging in dat de kantoren van Drtv niet mee gaan met de verhuizing van de bieb. Het betekent ook dat er op de nieuwe locatie geen grootschalig ingericht mediacentrum komt.

Het besluit is het gevolg van de ontwikkeling waarbij steeds meer mediaproducties met mobiele apparatuur gemaakt wordt, het beperkte budget van de bibliotheek en Drtv, het streven van de landelijke politiek om lokale omroepen samen te laten smelten en de beperkte ruimte aan de Stromarkt wegens de te verwachten fusie met de Athenaeumbibliotheek.

Gesprek

De bibliotheek is in gesprek met mediapartners, waaronder Drtv, om te onderzoeken wat er aan faciliteiten nodig is in het gebouw aan de Stromarkt om toch media-activiteiten te realiseren.

De Deventer VVD is benieuwd of het uitblijven van een groot mediacentrum in de nieuwe bibliotheek gevolgen heeft voor de financiële situatie rondom Deventer RTV