Afvalbedrijf Circulus-Berkel daagt samen met de gemeente Deventer huishoudens uit om honderd dagen afvalvrij te leven. 

Het project wordt in totaal in acht gemeenten (Apeldoorn, Bronckhorst, Brummen, Deventer, Epe, Doesburg, Lochem en Zutphen) uitgerold en draagt de naam 100-100-100. In totaal moeten namelijk honderd huishoudens meedoen.

De actie start op vrijdag 9 oktober, op de Dag van de Duurzaamheid. Het project eindigt op 17 januari 2016.

Deelnemende huishoudens zullen wekelijks een vraagstelling of opgave voorgelegd krijgen op het online platform. Deze zijn gericht op het verminderen van hun huishoudelijke afval, onder andere door beter met afvalscheiding om te gaan.

Ervaringen

Tijdens de honderd dagen komen thema’s aan bod zoals het inkopen, bewaren en verwerken van voedsel, het omgaan met verschillende soorten verpakkingsmaterialen en keukenafval. Zij worden uitgenodigd hun ervaringen en tips online te delen.

Deelnemers wegen wekelijks hun restafval en kunnen in de tweede helft meedoen aan een experiment waarbij keukenafval aan huis wordt opgehaald.

Positieve resultaten

Afvalbeheerder Rova voerde het project dit jaar ook al uit. De resultaten waren erg positief. Deelnemers bleken zich meer bewust geworden van wat ze zelf kunnen doen aan preventie en afvalscheiding. Er was veel enthousiasme en deelnemers gaven elkaar tips en opbouwend commentaar. Ze zagen hun restafval met 89 procent dalen.

Circulus-Berkel heeft dit succesvolle project overgenomen en zal dat in het eigen werkgebied uitvoeren.