Het beton van de Ellenbroekbrug in Lemelerveld is tijdens recente werkzaamheden afgebrokkeld.

Naar nu blijkt zijn in het verleden tijdens onderhoud gewoon nieuwe betonblokken aan de bestaande constructie geplakt. Volgens burgemeester Han Noten is het een wonder dat de brug nooit is ingestort.

Voor de vakantie begonnen de werkzaamheden aan de brug op het Kroonplein, met de intentie deze voor het Sukerbietenfeest weer te openen. Uit een inspectie van 2014 bleek dat er slechts schade was plaatselijke betonschade.

Op het moment dat de werkzaamheden aan de onderkant van het dek begonnen, werd de aannemerscombinatie echter geconfronteerd met onverwacht veel betonschade. Zij beoordeelden de situatie als dusdanig onveilig, dat de werkzaamheden direct stil kwamen te liggen.

Nader onderzoek bracht aan het licht dat bij de aanleg betonbrug, rond 1968, deze is gelegd op het beton van het oude brughoofd van de houten ophaalbrug en dat bij de overkluizing in 1996 de nieuwe betondelen er gewoon tegenaan zijn geplakt. Ook heeft het beton veel te lijden gehad aan uitspoeling.

Betonproeven

Inmiddels is de bouwvak voorbij en worden er weer werkzaamheden uitgevoerd en betonproeven genomen. In de komende weken moet duidelijk zijn hoe het werk hersteld moet worden en de gemeente zal daarna moeten beslissen over de extra kosten die hiermee gemoeid zijn. 

De kans is groot dat de werkzaamheden aan de brug daardoor uitlopen.