Eén van Deventers grootste evenementen, de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt, vindt zondag weer plaats. Bijna 900 kramen vormen voor de 27e keer een markt van ruim zes kilometer.

 

De markt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Neder­land begint om 9.30 uur, maar al om 7.00 uur zijn er de eerste bezoekers. De markt duurt tot 17.30 uur.

De markt kenmerkt zich echter niet alleen door kwantiteit, maar ook door kwaliteit. Het aanbod varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie.

Ook is er een omvangrijk randprogramma met muziek, optredens, exposities en culturele activiteiten. Tevens zijn de winkels geopend vanwege koopzondag.

Tuinfeest

De avond voorafgaand aan de Boekenmarkt, op zaterdag, vindt poëziefestival Het Tuinfeest plaats. Zo’n dertig dichters uit Nederland en België dragen voor uit eigen werk in het intieme decor van enkele middeleeuwse kloostertuinen rondom Theater Bouwkunde.

Dit jaar is het de beurt aan onder andere Levi Weemoedt, Ingmar Heytze, Ellen Deckwitz en Nico Dijkshoorn. Het programma wordt omlijst door bijzondere muziekoptredens van onder meer Roos Rebergen (Roosbeef) en Rick de Leeuw.

Op zondagochtend 2 augustus vindt het Groot Literair Ontbijt plaats rondom Theater Bouwkunde. Restaurant Bouwkunde serveert een smakelijk verzorgd ontbijt op een bijzondere historische plek.

Boudewijn Büchprijs

De Deventer Boekenmarkt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in augustus en wordt bezocht door ruim 125.000 personen. Door het grote aantal kramen is de Deventer Boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste van Europa.

In september vorig jaar werd de Boudewijn Büchprijs toegekend aan de Boekenmarkt. De jury koos voor het boekevenement "omdat het al meer dan 25 jaar een breed en divers publiek enthousiasmeert voor het antiquarische- en tweedehands boek".

Lees ook op Deventer Centraal: Boekenmarkt: Manifestatie Boek der Boeken