Martin Kleine Schaars, architect van de vernieuwbouw van Go Ahead Eagles-stadion De Adelaarshorst, heeft zijn ongenoegen geuit over het afwijzen van de subsidieaanvraag door de provincie Overijssel. 

"We dachten dat het honderd procent haalbaar was. Ik heb een gevoel van ongeloof, maar ben ook kwaad."

De architect was te gast in radioprogramma '1 op straat' op NPO Radio 1, waar ook vertegenwoordigers van de lokale en provinciale politiek aanwezig waren.

Kleine Schaars vertelde dat zijn hele ontwerp gebaseerd is op de historische stadionmuur aan de Vetkampstraat. "Ik ben destijds door de supportersvereniging benaderd om een alternatief te bieden voor het plan om appartementen op de plek van de muur te plaatsen. Dat heb ik gedaan.

"Het is de enige stadionmuur in Nederland en bovendien ontworpen door bekend architect Maarten van Harte. Het vormt een unieke situatie in Overijssel in vergelijking met de stadions van Twente, Heracles en PEC Zwolle", vervolgt hij.

Gevangenis

Zijn aanvraag voor honderdduizend euro overheidssubsidie vanuit de provincie was gebaseerd op die historische waarde. "Deze muur vormt de link met de buurt, en die moet behouden worden. De huizen in deze wijk zijn gebouwd met dezelfde bakstenen als de muur. Die binding is heel belangrijk", vertelt Kleine Schaars.

"Als de muur niet blijft staan, gaat het hele idee van mijn concept voor het stadion weg. Dan krijgen we een 'Heras-hek' eromheen en hebben we er nog een gevangenis bij. Ik ben dan ook kwaad dat de aanvraag is afgewezen", gaat hij verder.

Ongeloof

De provinciale fractie van de PvdA kon zich wel vinden in het ongeloof van de architect. "Wij zijn heel benieuwd op basis waarvan deze aanvraag niet is goedgekeurd. Het laatste wat je moet doen is deze muur slopen. Het is een typisch voorbeeld waar cultureel erfgoed mensen en een club met elkaar verbindt. Wij hebben dan ook vragen gesteld en ik ben benieuwd hoe ze dit kunnen uitleggen", zei fractievoorzitter Tijs de Bree.

John Joosten van de Overijsselse VVD nam het juist op voor de commissie die de aanvragen beoordeelde.
"Ik heb sympathie voor de gevoelens en argumentatie van architect, maar dit is nu eenmaal de uitkomst van deze regeling. Er was 875.000 euro te vergeven en slechts 16 van de 37 aanvragen zijn goedgekeurd. Alle criteria worden hierbij gewogen. Die criteria kan ik niet veranderen."

Naast de aanvraag voor de muur waren er ook subsidievragen voor landgoederen, evenementen en bijvoorbeeld de opgravingen in Dalfsen binnen. "Maar ik denk dat wij achtergesteld zijn omdat wij een voetbalclub zijn", stelt architect Kleine Schaars. "We hebben een perfecte aanvraag ingediend."