Dit jaar worden in het Havenkwartier in Deventer geen streekmarkten meer gehouden. Initiatiefnemer GoedGeboerd trekt voorlopig de stekker uit de markten wegens een tegenvallend aantal bezoekers. Ook in Zutphen en Brummen verdwijnen de markten.

Het Havenkwartier is twee keer decor geweest van de streekmarkt, op 13 juni en 11 juli. Het bleek echter geen succes.

"De ene dag regende het weliswaar en de andere dag was het heel erg warm, maar we merken dat er meer moet gebeuren om deze markten succesvol te maken", verklaart Frans-Jan van Laer, voorzitter van GoedGeboerd.

Volgens Van Laer heeft de markt in Deventer zeker potentie. "Maar daar moeten we nog een goede vorm voor vinden. We hebben inmiddels geleerd dat een markt met minder dan twintig kramen niet voldoende biedt om de consument te boeien."

Nieuw concept

Van Laer richt zich nu op 2016. "In de komende tijd gaan we werken aan een nieuw concept van een markt die een trekker moet worden voor de hele Stedendriehoek. Een regiostreekmarkt dus. De plek die we ervoor hebben, het Deventer Havenkwartier, heeft grote potentie."

GoedGeboerd is momenteel in gesprek met de gemeente om de nieuwe ambitie verder uit te werken. "Het plan is om in april 2016 te starten met een maandelijkse streekmarkt voor de hele regio. In juni, juli, augustus en september willen we de markt om de twee weken te houden."

Concurrentie

Dat laatste vormt echter nog wel een probleempuntje voor de gemeente. "Ze menen dat er dan teveel concurrentie ontstaat voor de wekelijkse zaterdagmarkt op de Brink. In onze ogen onterecht. Ten eerste omdat een beetje concurrentie nooit verkeerd is, en daarnaast vinden we dat je als gemeente de producenten in het buitengebied een afzetmarkt moet bieden. Ons idee biedt zo'n afzetmarkt", aldus Van Laer.

De voorzitter is wel gebaat bij een snelle afhandeling van zaken. "Standhouders zijn al aan het plannen voor het nieuwe seizoen. Dus we hopen dat we ons snel beschikbaar kunnen stellen als markt."