De politie heeft dinsdagochtend met behulp van burgers een verdachte van een overval op een juwelier aan de Nieuwstraat in Deventer aangehouden. De juwelier werd dinsdagochtend rond 10.00 uur overvallen.

De dader is daarna gevlucht in de richting van de Noorderbergstraat, waar hij uiteindelijk kon worden aangehouden. Tijdens zijn vlucht is hij een deel van de buit verloren. De sieraden kwamen daarbij op straat te liggen.

Een van de burgers die hulp bood was Nick Göttgens, eigenaar van Sleutelspecialist Havekes. Toen hij zijn winkel binnenkwam viel zijn oog direct op een man op een scooter die verdacht heen en weer reed in de straat. Omdat hij het niet vertrouwde, pakte hij zijn telefoon en belde hij de politie.

Tijdens dat telefoontje sloeg de juwelendief toe.“Ik zag hem naar binnen stormen en heb in de hoorn ‘Nieuwstraat, Deventer. Nieuwstraat, Deventer’ geroepen. Vervolgens ben ik naar buiten gerend en heb ik de scooter snel in de Kuiperstraat gezet, zodat de overvaller hier niet mee kon vluchten.” 

Moker

Een trefzekere actie van Göttgens, want toen de man weer uit de juwelierszaak kwam, wist hij even niet wat hij moest doen. “Ook een Hans van Broodjeszaak de Vlinder was naar buiten gekomen en probeerde hem tegen te houden. Maar de overvaller had een moker bij zich en dreigde ermee te slaan.” 

Achtervolging

Vervolgens zette de dief het op een lopen. Nick en zijn collega-winkelier zetten de achtervolging in. “Hij liet tussendoor wat sieraden vallen, waarna ik in m’n eentje de achtervolging voortzette. In de Noordenbergstraat schoot hij een huis in waarvan de deur openstond. Daar heb ik gewacht op de politie, die hem later wisten te pakken op de Papenstraat. Ik was volledig buiten adem”, vertelt de ondernemer. 

Bekijk foto's op DeventerCentraal