De Deventer SP-fractie zet haar vraagtekens bij de regelgeving rondom het voetbalfeest dat vanavond op de Brink moet losbarsten.

Woensdag werd bekend dat tijdens het tonen van het Europese uitduel van Go Ahead Eagles op een groot scherm op het plein, de huisregels van de club van kracht zijn. Een vreemde situatie, meent de SP.

Vanavond kunnen voetballiefhebbers op een groot scherm de wedstrijd tussen Ferencváros en Go Ahead Eagles bekijken op de Brink in Deventer.

De gemeente Deventer heeft hiervoor een evenementenvergunning afgegeven aan Go Ahead Eagles. Omdat het een evenement van Go Ahead Eagles is, zijn de huisregels van de club op de Brink van kracht.

Stadionverbod

Mensen met een stadionverbod zijn dus niet welkom en ook het zelf meenemen van consumpties is niet toegestaan. Rondom de Brink worden hekken geplaatst en eenieder die de Brink wil betreden wordt gefouilleerd.

De horeca mag geen terrassen uitzetten en slechts in plastic glazen drank schenken. De zaken zijn akkoord gegaan met deze maatregelen middels de evenementencommissie waarin vertegenwoordigers van de horeca zitting hebben.

Ondergeschikt

Naar aanleiding van deze regels heeft de SP vragen gesteld aan het college. De Deventer fractie vraagt zich onder meer af of de wettelijke bepalingen en bepalingen in de APV ondergeschikt gemaakt kunnen worden aan de huisregels van een voetbalclub op een centraal plein in de stad, zoals dat nu gaat gebeuren.

Ook wil de partij weten of het verplicht fouilleren niet in strijd is met de wet en of stadionverboden ook op andere plekken dan het stadion van toepassing kunnen zijn.

Veiligheid

Daarnaast maakt de SP zich zorgen om de veiligheid. Volgens de partij kunnen de gebruikte hekken juist de vluchtwegen blokkeren waardoor mensen elkaar kunnen vertrappen in geval bij paniek.

Ook wordt de toegang bemoeilijkt voor hulpdiensten laat de fractie weten. "Uit onderzoek blijkt tevens dat met name de fouillering  en het plaatsen van hekken extra irritatie op kan wekken bij het publiek." Irritatie die volgens de partij, in combinatie met alcohol, de kans op incidenten juist verhoogt.

Volgens de SP zitten er duidelijk meerdere haken en ogen aan de huidige regelgeving die is ingevoerd. Maar bezwaar aan tekenen kan al niet meer, daarvoor werden de regels te laat bekend. De fractie vraagt zich af of dit wel conform wetgeving en richtlijnen is. "Ons rest deze vragen achteraf te stellen. Uiteraard hopen we dat het een fijne avond zonder incidenten wordt en dat Go Ahead Eagles de volgende ronde bereikt."