Tijdens het Luttenbergs Feest, van 6 tot en met 9 augustus, is er dit jaar geen 'Met de bek deur de drek'. Hoofdreden is het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen.

Bij Met de bek deur de drek moesten motorcoureurs een traject door modder en andere smerigheid afleggen. "Uit oogpunt van veiligheid hebben we dat programmaonderdeel heroverwogen", vertellen Ruud Alferink en Patrick Oldemaat namens het feestcomité. 

"Het stond overigens bij ons voor het ongeluk in Haaksbergen al ter discussie. Hoe goed we de beveiliging ook voor elkaar hadden, het risico op ongelukken was te groot", aldus het comité.

In plaats daarvan grijpt het Luttenbergs Feest op vrijdagmiddag terug op het roemruchte verleden. Terug keert het kussengevecht boven water. In de jaren tachtig sloegen Luttenbergers elkaar elk jaar met veel plezier en met veel geweld van een paal boven het water, becommentarieerd door het droge ‘klets’ en ‘pats’ van de toenmalige presentator Hennie Tijs.

Zwientie tikken

Grote veranderingen kent het programma van het Luttenbergs Feest doorgaans niet. "We hebben in het programma veel vaste onderdelen, sterkhouders, die we niet kunnen schrappen", zeggen Alferink en Oldemaat. "Denk aan de optocht, het zwientie tikken, het gatgraven, het vogelgooien en de kalverkeuring. De mensen zouden ons wat aandoen als we die overboord zouden gooien." 

Maar dit jaar is het programma dan toch echt deels op de schop gegaan. Dat betekent twee nieuwe onderdelen (met allebei een nostalgisch tintje) en het einde van ‘Met de bek deur de drek’.

Lees meer op SallandCentraal