Woonzorgcentrum Rosengaerde in Dalfsen neemt maatregelen tegen de hitte. Vanaf dinsdag lopen in Nederland de temperaturen op en is het nationale hitteplan actief.

"Bij Rosengaerde volgen we de richtlijnen van het RIVM", vertelt Dania Veltmaat van het woonzorgcentrum.

Die richtlijnen houden in dat mensen wordt aangeraden voldoende te drinken, zichzelf en hun woning koel te houden en vooral goed voor elkaar te zorgen.Veltmaat: "Daarnaast hebben wij eigen richtlijnen die ingezet worden. Hierin staat onder andere beschreven dat naast de aandacht voor de cliënten, de medewerkers ook aandacht voor elkaar dienen te hebben. Denk daarbij aan het werktempo, kleding en voldoende drinken."

Preventieve tips

Het woonzorgcentrum houdt medewerkers via intranet op de hoogte van de weersverwachtingen en zetten eventueel extra mantelzorgers of vrijwilligers in voor extra handen. Ook zijn in het hitteprotocol preventieve tips beschreven."

De richtlijnen worden aangepast per cliënt en locatie, vertelt Veltmaat: "De voedingsdienst last extra vochtrondes is, zodat het aanbod voor alle cliënten voldoende is. Naast de cliëntgerichte maatregelen nemen we ook in onze gebouwen maatregelen. Bijvoorbeeld door het inzetten van raamfolie, zonnewering en losse ventilatoren."

Zorgencentrum Rosengaerde heeft er het volste vertrouwen in de hitte aan te kunnen: "Van groot belang is dat er goed met elkaar wordt gecommuniceerd. Dan kunnen we samen de warmte aan", sluit Veltmaat af.