De wrakstukken die in een geul aan de IJssel bij Deventer zijn gevonden, zijn afkomstig van een koggeschip uit het jaar 1500. Het is daarmee het jongste koggeschip ooit gevonden in de Lage Landen.

Dat heeft Wouter Waldus van ADC Archeoprojecten donderdagmiddag bevestigd.

Twee maanden geleden werd de ontdekking gedaan tijdens graafwerkzaamheden voor het project Ruimte voor de Rivier. Aangezien ruim een week geleden nog een bom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing moest worden gebracht in het gebied, wachtte de gemeente tot vandaag met de bekendmaking van de vondst.

Die vondst bestaat uit tientallen fragmenten van een Middeleeuws Koggeschip. Vele balken en planken liggen in het uitgegraven gebied naast de spoorbrug over de IJssel, aan de kant van de Worp.

Momenteel worden ze met een graafmachine hogerop gebracht, om vervolgens te worden verpakt. Per container zullen de onderdelen naar Lelystad worden gebracht voor onderzoek.

Zekerheid

Waar vanmorgen nog niet met zekerheid te zeggen was om wat voor een type schip het ging, is dat inmiddels wel het geval. "Het is een kogge", verzekerde Wouter Waldus van ADC Archeoprojecten, de uitvoerder van het onderzoek naar de restanten van het schip.

"De typerende stevenhaak die we hebben gevonden gaf de doorslag. Ook de andere restanten wijzen op het type kogge."

Lees meer op Deventer Centraal