De Bergkerk in Deventer wordt tot maart 2016 gerestaureerd. De restauratie is nodig voor het behoud van het monument. 

Vanaf 2009 werkt Deventer aan het behoud van drie monumentale kerken, waaronder nu de Bergkerk. Voor de restauratie van de Bergkerk en zijn torens heeft de provincie Overijssel een subsidie verstrekt van ruim 1,1 miljoen euro. De kosten voor de werkzaamheden bedragen in totaal bijna 1,8 miljoen euro. 

De gemeente Deventer legt ruim 675.000 euro bij. Hiervan is 155.000 euro bestemd voor aanpassingen aan de klimaatinstallatie en de inrichting van de kerk.

Onderhoud

Voor dat bedrag gaan er diverse werkzaamheden plaatsvinden. Zo wordt aangetast houtwerk gerestaureerd of vervangen en worden scheuren in het metselwerk hersteld. 

Aan de buitenzijde wordt er onderhoud verricht aan het leien dak, de dakkapellen, de glas-in-loodramen en de goten. Ook het voegwerk krijgt een opknapbeurt en de kerk wordt geschilderd. Kerk en torens komen hiervoor helemaal in de steigers te staan.

Functie

"Deze aanpassingen maken de kerk beter geschikt voor toptentoonstellingen en kwetsbare stukken uit bijzondere collecties", zegt wethouder van cultuur Robin Hartogh. "Het is goed voor Deventer als boeiende beleefstad wanneer exposities van dit formaat aangetrokken kunnen worden. Daarmee kan de stad stevig op de kaart gezet worden", vervolgt Hartogh. 

Tot half augustus wordt de bouw voorbereid. Medio september staan de steigers en begint de restauratieperiode van twintig weken. De restauratie moet uiterlijk maart 2016 zijn voltooid.