In Deventer is ophef ontstaan over de expositie 'Beeldenstormers' in de Bergkerk. Op de tentoongestelde werken is onder meer een executie door een strijder van Islamitische Staat (IS) te zien.

Een bezoeker van het concert van Youth Percussion Pool afgelopen zaterdagmiddag in de kerk heeft geen goed woord over voor het schilderij. "Ik vind het ongelofelijk tactloos en gevoelloos", aldus de bezoeker.

"Nota bene in een kerk!" Naast het schilderij van de executie hangen er ook werken met titels als 'Volkert van der Graaf', 'Karst Tates' en 'Aleksey Lipatov surrendering tot death'.

Moreel oordeel

De werken zijn gemaakt door Jillis Groen en worden omschreven als "het tonen van gewelddadige situaties en personen die daarbij betrokken zijn, zonder daarbij een moreel oordeel te geven".

Volgens Yelitza Jansen, contactpersoon van de dertien jonge lokale kunstenaars die de expositie organiseerden, zijn er nog niet meerdere klachten binnengekomen over de schilderijen.

Afdekken

"Mochten er wel meer klachten komen, dan gaan we kijken of we hier iets aan kunnen doen", zegt Jansen. "In dat geval kunnen we het werk misschien afdekken tijdens andere activiteiten in de kerk waarbij mensen niet voor de expositie komen."

Kunstenaar Jillis Groen zelf was niet bereikbaar voor commentaar.