Dierenarts Bulle Koster uit Den Ham heeft een oplossing bedacht die dieren moet gaan redden bij een stalbrand. Gevels zouden tijdens een brand moeten wegklappen, waardoor dier en mens op tijd naar buiten kunnen vluchten.

Koster bedacht de oplossing na een brand in Hoge Hexel. "De dieren hingen in de hekken toen ze probeerden te ontkomen. Ik zag dat er alleen een damwandje voor zat. Dat bracht mij op het idee van een optrekkende wand bij een calamiteit", aldus de dierenarts.

Dit jaar zijn al 126.000 dieren verbrand of gestikt in de rook. Meestal gaat het om kippen en varkens die in gesloten systemen worden gehouden. Sinds 2006 zijn 154 stalbranden geweest waarbij tegen de twee miljoen dieren het leven lieten.

Het systeem moet met de hand kunnen worden bediend, maar ook automatisch kunnen inschakelen. Het maakt een stalpaneel van twee bij vier meter hooguit 200 euro duurder. Detectiesystemen zijn reeds aanwezig en kunnen in bestaande en in nieuwbouw eenvoudig op de ‘klappanelen’ worden aangesloten.

Toch staat niemand te trappelen de vinding verder met de bedenker te ontwikkelen, zegt hij. "Ik heb contact gehad met verzekeraars, stallenbouwers en de brandpreventiesector. Ze vinden het reuze interessant, maar er gebeurt verder niks. Sommigen laten zelfs niks meer van zich horen. Maar ik blijf ermee bezig. Er zal wel eens een keer iemand wakker worden."

Ook de brandweer heeft zich nog niet verdiept in de uitvinding.