Raalte gaat het welstandsbeleid afschaffen. De gemeente vindt dat het tijd is de burger te vertrouwen op zijn bouwplannen en dat die zelf wel kan bepalen hoe hij zijn huis het best kan bouwen.

Het vertrouwen wordt echter nog niet geheel uit handen gegeven.

Bestemmingsplannen blijven wel bestaan. Waar je je huis op een kavel bouwt, hoe groot dat wordt, wat je er in mag doen, bepaalt de gemeente nog. Ook de dakhelling van een huis blijft een gemeentelijke zaak. De plaatsing van ramen en deuren in het huis zijn voortaan vrij te bepalen.

"Je wilt hier toch geen Belgische toestanden?", vroeg de welstandscommissie vorig jaar nog aan een Raaltenaar die de zin en onzin van het welstandsbeleid in twijfel trok. "In België blijkbaar wel", was zijn antwoord. Inmiddels is de gemeente daar dus niet meer bang voor.

Voorstel

De raad moet het nog eens zijn met het voorstel van burgemeester en wethouders, maar aangezien raadsleden het volk vertegenwoordigen, zal dat geen probleem opleveren. Welstandsbeleid is namelijk een doorn in het oog van veel burgers.

De nieuwe regel gaat per 2016 in, maar de gemeente wil hem feitelijk per direct laten ingaan. Na het raadsbesluit gaat er geen enkele tekening meer langs de welstandscommissie.