Go Ahead Eagles wijkt in juli voor de thuiswedstrijd in de eerste voorronde van de Europa League uit naar het stadion van FC Emmen. 

De club bereikte vrijdag een overeenkomst met de burgemeester van Emmen, bevestigt Go Ahead-voorzitter Edwin Lugt maandag.

''We zijn er heel blij mee", aldus Lugt. Spelen in de eigen Adelaarshorst is geen optie voor Go Ahead, omdat het stadion komende zomer wordt verbouwd.

Voor het zover is moet de Europese voetbalbond UEFA Go Ahead eerst nog de voor Europees voetbal benodigde licentie verstrekken. Naar verwachting komt die formaliteit binnen enkele dagen in orde.

Go Ahead haalde het Europese ticket binnen door als tweede te eindigen op de Fair Play-ranglijst. Nummer één FC Twente bedankte vanwege de financiële problemen bij de club voor deelname aan de Europa League.

Hoewel het in het Fair Play-klassement draait om zaken als kaarten en het gedrag van de supporters, haalt Lugt ook op een ander vlak voldoening uit het Europa League-ticket.

''Go Ahead heeft als enige Nederlandse betaaldvoetbalclub altijd in de financieel gezonde categorie 3 gestaan. Ik zie dit dus ook als een soort beloning voor onze eerlijke manier van doen op financieel gebied."

1984

In 1984 was Go Ahead in de Intertoto Cup voor het laatst op Europees niveau actief. Het meest spraakmakende optreden gaf de club in 1965, toen het grote Celtic in de eerste ronde van de Europacup II over twee duels met 7-0 te sterk was.

Het is onzeker of Go Ahead nog de eredivisiestatus heeft als het aantreedt in de Europa League. De Deventenaren eindigden als zeventiende in de competitie en zijn daardoor voor handhaving veroordeeld tot de play-offs. Go Ahead begint vrijdag aan die opgave met een uitwedstrijd tegen De Graafschap.

De ietwat aparte situatie bezorgt Lugt een dubbel gevoel.

''Deelname aan de Europa League is mooi en uniek. Het komt niet vaak voor dat je je plaatst, en de wedstrijden tegen Celtic zijn 50 jaar geleden. Maar handhaving is voor de club cruciaal. We hebben de jeugdopleiding hervat en gaan het stadion verbouwen. Degradatie zou wat dat betreft een streep door de rekening zijn."