Feyenoord is er op de laatste speeldag van de eredivisie niet in geslaagd om de derde plek vast te houden en zich te plaatsen voor de derde voorronde van de Europa League. De Rotterdammers verloren bij PEC Zwolle met 3-0 en zijn veroordeeld tot de play-offs.


AZ heeft zich ten koste van Feyenoord geplaatst voor de Europa League. De Alkmaarders wonnen zelf simpel bij Excelsior.

Feyenoord en PEC leverden in het IJsseldelta Stadion een dramatische eerste helft af. De Rotterdammers leken amper te beseffen dat de derde plek op het spel stond en de thuisclub vond het wel best in de wetenschap dat de play-offs al binnen waren.

Met Joris Mathijsen en Tonny Vilhena als nieuwkomers in de basiself oogde Feyenoord vooral onzeker. Feyenoord-huurling Warner Hahn hoefde zich in het doel van PEC geen enkele keer echt in te spannen.

Rode kaart

Na rust waren de Zwollenaren wel vastberaden om vermaak te bieden in de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie. Na zeven minuten in de tweede helft was het 1-0 via Ben Rienstra nadat Ryan Thomas al een goede kans had gemist.

Twintig minuten voor tijd was de rampzalige middag compleet voor Feyenoord toen Rick Karsdorp een penalty veroorzaakte. De rechtsback trok Thomas naar beneden en kreeg ook nog een rode kaart. Invaller Tomas Necid schoot de bal onberispelijk binnen en veroordeelde Feyenoord zo tot de play-offs.

De Tsjech maakte in blessuretijd ook nog de 3-0 en zorgde er zo mede voor dat de positie van Feyenoord-trainer Fred Rutten nog verder onder druk komt te staan. De coach wist in de laatste vijf duels slechts twee punten te pakken en lijkt zijn geplande vertrek in de zomer te mogen vervroegen.

Vitesse

AZ stond bij Excelsior, dat nergens meer om speelde, binnen zes minuten met 2-0 voor en liep uiteindelijk uit naar een 4-1 overwinning op Woudestein.

Vitesse had voor de 34e speelronde ook nog kans op de derde plek, maar dan hadden AZ en Feyenoord niet mogen winnen. De Arnhemmers speelden zelf bovendien thuis met 3-3 gelijk tegen FC Utrecht.

Nummer vier Feyenoord treft donderdag en zondag in de eerste ronde nummer zeven sc Heerenveen, terwijl nummer vijf Vitesse het op zal nemen tegen nummer zes PEC Zwolle.