Deventer is de minst veilige gemeente van Overijssel. Van alle dorpen in de gemeente krijgen Schalkhaar en Bathmen het vaakst te maken met delicten.

 

Dat blijkt dinsdag uit de AD Misdaadmeter 2015 die gebaseerd is op cijfers van de politie.

Het gaat dan om de cijfers van de tien delicten die grote impact hebben op het veiligheidsgevoel. Dat zijn onder meer woninginbraken, bedreiging en zakkenrollerij.

Deventer stad voert in de gemeente de ranglijst op ieder gebied (Huis, Voertuig, Straat, Geweld en Overig) aan. Het gaat hier om absolute aantallen en dus is dit ook geen verrassing gezien het aantal inwoners vergeleken met omliggende dorpen.

Schalkhaar (ruim 5.600 inwoners) en Bathmen (ook ruim 5.600 inwoners) wisselen stuivertje als het gaat om de dorpen waar de meeste delicten plaatsvinden. Schalkhaar heeft van de dorpen de meeste gevallen in de categorieën Straat, Geweld en Overig en Bathmen komt bij Huis en Voertuig 'bovenaan' te staan.

Diepenveen

Ook hier gaat het om absolute cijfers, waardoor het geen verrassing is dat Lettele (ruim 1.600 inwoners) en Okkenbroek (ruim driehonderd inwoners) veel minder incidenten te verwerken kregen. Echter valt op dat Diepenveen met ruim 4.500 inwoners en Colmschate met meer dan 15.000 inwoners relatief 'veilig' blijken.