PSV heeft de 22e landstitel uit de clubhistorie binnen handbereik. De Eindhovenaren wonnen vrijdag in eigen huis met 3-1 van PEC Zwolle en zijn voor het eerst sinds 2008 kampioen als Ajax zaterdag verliest bij Heracles Almelo. 

Anders is de titel een feit wanneer PSV volgende week zaterdag thuis wint van sc Heerenveen.

PSV startte furieus aan de wedstrijd terwijl het 'Fritsje Philips, we worden kampioen' van de tribunes rolde in een zomers Eindhoven.

Adam Maher schoot op aangeven van Luuk de Jong net naast en de kopbal van Jeffrey Bruma werd gekeerd door doelman Warner Hahn, maar in de twaalfde minuut werd het toch 1-0. Wijnaldum schoot hard raak op de voorzet van Luciano Narsingh.

De Eindhovenaren hadden de score daarna direct op kunnen voeren als de jubilerende Jetro Willems (honderdste duel), Maher en De Jong iets scherper waren geweest.

In plaats daarvan ging de Brabantse storm halverwege de eerste helft liggen en maakte PEC Zwolle na een half uur uit het niets gelijk. De volledig vrijstaande Maikel van der Werff kon simpel raak schieten uit een hoekschop van Bart van Hintum.

PSV wist na die goal even niet meer wat te doen. Veel spelers twijfelden in de opbouw of verstuurden passes naar tegenstanders.

Aanval PEC

Na rust had PEC Zwolle direct op voorsprong kunnen komen door een prachtige aanval via de snelle Jody Lukoki, terugleggen van Tomas Necid en een schot van Jesper Drost dat maar net gekeerd kon worden door doelman Jeroen Zoet.

Het doelpunt viel kort na de hervatting echter aan de andere kant. Joshua Brenet knalde van grote afstand raak. Hahn verkeek zich op het dalende schot. Depay had de wedstrijd definitief moeten beslissen, maar tot twee keer redde de uitstekend keepende Hahn. Ook Narsingh miste een handvol grote kansen.

Bijna kwam dat PSV duur te staan, maar het schot van Thomas Lam belandde in de 78e minuut op de lat. In blessuretijd stelde De Jong de 25e competitiezege alsnog veilig.

PEC Zwolle blijft op koers voor de play-offs om Europees voetbal, die het niet eens hoeft te spelen als het op 3 mei de KNVB-beker wint in de finale tegen FC Groningen.