Dit jaar wordt gevierd dat het zeventig jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd van het juk van de Duitse bezetters. Voor Ommen is zaterdag 11 april de Bevrijdingsdag.

Het gemeentebestuur en de gezamenlijke organisaties bestaande uit de Oranjevereniging, het 4 mei comité, de Historische Kring Ommen en de Gemienschop van Oll Ommer doen een beroep op de inwoners van Ommen om massaal de vlag uit te hangen.

Ook Raalte en Broekland werden op die dag bevrijd. De gemeente Raalte riep haar inwoners op om stil te staan bij de bevrijding van haar verschillende dorpen.

Zaterdagochtend om 6.00 uur worden de klokken geluid van de Hervormde kerk in Ommen als teken dat de Canadese soldaten de plaats bevrijdden. 

Monument

Daarnaast wordt  om 11.00 uur bij het gemeentehuis een nieuw monument voor alle oorlogsslachtoffers uit Ommen onthuld. In de Carrousel is ‘s middags om 14.00 uur een lezing en wordt ‘s avonds om 20.00 uur een herdenkingsconcert georganiseerd in de Gereformeerd kerk.

In het Streekmuseum is een thema-expositie te zien in het kader van 'Ommen 70 jaar bevrijd'. De Bibliotheek Ommen toont maandagavond om 20.00 uur in de bovenzaal de unieke filmdocumentaire Oorlog in Overijssel.

De film laat de Tweede Wereldoorlog "herleven" en geeft een goed beeld van het dagelijks leven in Overijssel tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945.

Bathmen

De gezamenlijke gebruikers van het Cultuurhuus Braakhekke  in Bathmen hebben in de maanden april en mei 2015 een gezamenlijke programmering rondom het thema '70 jaar bevrijding'. Het is een afwisselend programma met lezingen, voorstellingen, een concert en gezamenlijk eten.

Filmhuis Cinebat toont in het kader van dit thema twee films op zaterdag 11 april. Vanaf 18.15 uur draait de jeugdfilm Snuf de Hond in oorlogstijd, waarin Snuf en zijn baasje Tom avonturen tijdens de oorlogsjaren beleven.

De film Lore begint om 20.30 uur en is een Duits-Australisch-Brits oorlogsdrama uit 2012. De film won over heel de wereld verschillende prijzen. Het verhaalt speelt zich af na de bevrijding in Duitsland en confronteert kinderen van nazi-ouders met de gevolgen van hun daden.

Bibliotheek

Op woensdag 15 april hebben de Bibliotheek Bathmen en de Bathmense Beeldende Kunst Kring samen Yvonne van den Berg uitgenodigd.

Zij komt spreken over haar boek De viool van mijn moeder, waarin de gevolgen voor haar familie van het NSB verleden van haar grootvader worden beschreven. Aanvang van deze avond is 20.00 uur.