Overijsselse bedrijven slagen er steeds beter in hun hoofd boven water te houden. Het aantal faillissementen in de provincie daalde van 259 in het eerste kwartaal van 2014, naar 162 in de eerste drie maanden van dit jaar.

Dat is een afname van 37 procent, op Zeeland (49 procent) na de sterkste afname van het hele land. In heel Nederland daalde het aantal faillissementen met 19 procent.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Faillissementsdossier.nl, een organisatie die faillissementen publiceert en analyseert.

Volgens de website wordt de daling grotendeels veroorzaakt door het herstel van de economie en het aantrekken van het consumentenvertrouwen, onder meer als gevolg van de lage energieprijzen en de goedkope euro. Vooral het aantal failliete zzp’ers liep landelijk substantieel terug, met een kleine 30 procent.

In de horeca daalde het aantal faillissementen met ruim een derde. Er gingen vooral minder hotels, restaurants, cafetaria’s en ijssalons onderuit. Ook in de industrie gingen in de eerste drie maanden van 2015 een derde minder ondernemingen op de fles.