Tegen drie mannen uit Zwolle, Kampen en Lelystad is een gevangenisstraf van vier jaar geëist voor een overval 'op het verkeerde huis' in Raalte.

De mannen zouden op 1 september vorig jaar een overval hebben gepleegd op de 25-jarige bewoner van een huis aan de Haverstraat in Raalte. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) mag een vierde man op vrije voeten komen, tegen hem is te weinig bewijs.

De officier van justitie denkt dat de mannen het verkeerde huis hebben overvallen. Volgens hem hadden ze twee oudere mannen die in softdrugs handelden in gedachten, maar kozen ze het verkeerde huis. De vriendin van één van de drie zou het huis op internet hebben aangewezen.

Traumatische belevenis

Voor het slachtoffer was het een angstige en traumatische belevenis. Hij deed die avond de deur open nadat er aangebeld was. Voor de deur stond iemand die hem vroeg of zijn vader thuis was. Voordat hij antwoord kon geven stormden vijf mannen zijn woning binnen, bedreigden hem met een stroomstootwapen, vroegen waar de softdrugs was en namen uiteindelijk zijn telefoon en bankpas mee.

Het 25-jarige slachtoffer klom, nadat de overvallers de woning verlaten hadden, uit zijn slaapkamerraam. De man was bang dat de mannen terug zouden komen en hij klopte bij een buurvrouw aan om hulp. Die liet hem niet binnen, maar besloot wel na enige twijfel om de politie te bellen. Die troffen het slachtoffer aan in de schuur van zijn buurvrouw waar hij zich verstopt had. De man is inmiddels verhuisd, hij durfde niet meer in zijn huis te wonen.

Vingerafdrukken

De politie was al vrij snel op het spoor van de verdachte uit Zwolle. Zijn vingerafdrukken waren in de woning aan de Haverstraat gevonden. Hij bekende en noemde bij de politie de namen van zijn medeverdachten. Dat wilde hij alleen niet vast laten leggen, omdat hij zegt bang te zijn voor twee van zijn medeverdachten.

Hij vertelde de rechters donderdag dat hij niets wist van de overval, meeging naar Raalte en toen pas merkte dat er een overval gepleegd werd.

De man zegt dat hij zich verschanste in een slaapkamer omdat hij er niets mee te maken wilde hebben. De derde verdachte ontkent en zegt dat hij onschuldig is. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.