Het symfonieorkest, voorheen het Nederlands Symfonieorkest, verkeert in financieel zwaar weer. Het Enschedese gezelschap, dat drie jaar geleden werd geconfronteerd met forse bezuinigingen, schrapt per direct concerten in Zwolle en Deventer.

Ook een aantal geplande cd-opnames en andere optredens gaan dit seizoen niet door.

De maatregelen zijn nodig omdat het orkest er nog steeds niet in is geslaagd de 1,4 miljoen aan eigen inkomsten te vinden die jaarlijks nodig zijn om voor een sluitende begroting. "Drie jaar terug leek dat een realistisch uitgangspunt”, aldus directeur Harm Mannak.

"Nu, onder invloed van de economische crisis, blijkt toch dat de rek er uit is, zowel bij de sponsoren als bij bezoekers. Mensen zijn nog steeds huiverig om hun geld uit te geven, ook aan cultuur."

Verlies

Bij de bezuinigingen is in eerste instantie gekeken naar verliesgevende activiteiten. In Deventer en Zwolle blijft de publieke belangstelling al jarenlang achter bij die in Enschede.

Het schrappen in de orkest agenda betreft dit seizoen in eerste instantie twee concerten in zowel Deventer als Zwolle, maar krijgt in het nieuwe seizoen een vervolg.

Daarnaast staan ook de educatieprojecten van het orkest onder druk en worden kostbare producties vermeden. Gedwongen ontslagen als gevolg van de kostenbesparing zijn volgens Mannak echter niet aan de orde.

Nieuwe koers

"Het klinkt gek, maar we gaan het komende seizoen juist meer concerten geven. Het traditionele orkestmodel zoals wij dat kennen, gaat op de schop. De uren die nu vrij komen, zetten we in voor 'community-projecten' in buurthuizen, zorgcentra, scholen en andere plekken buiten de traditionele concertzaal."

"Natuurlijk zullen we daar in eerste instantie minder geld mee verdienen, maar we bouwen wel een band op met een nieuw publiek", aldus Mannak.

Geld

De nieuwe koers van het orkest moet in eerste instantie worden bekostigd met projectsubsidies en geld van de Europese Gemeenschap.

Vanaf 2017, als het nieuwe kunstenplan in werking treedt, hoopt Mannak dat ook het Rijk met extra subsidiegelden komt.