De supporters van PEC Zwolle beklagen zich over een alcoholverbod dat de Enschedese burgemeester Fred de Graaf heeft opgelegd voor de komende busreis naar zijn stad. 

Daar speelt PEC dinsdag in de halve finales om de KNVB-beker tegen FC Twente.

De fans ervaren het verbod als een straf voor goed gedrag en willen dat de burgemeester het besluit heroverweegt, schrijven ze woensdag in een brief aan hem.

"Wij gedragen ons altijd uitmuntend, zoals vorig jaar ook tijdens grote wedstrijden in Rotterdam, Amsterdam en Praag", zegt voorzitter Freddy Eikelboom van de supportersclub.

Hij doelt op de finale om de KNVB-beker, de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal en een Europese wedstrijd, "waar het een geweldig feest was".

De fans krijgen normaal gesproken tijdens de busreis naar uitduels maximaal twee blikjes bier per persoon. De PEC-aanhang reist met duizend man in veertien bussen naar Enschede.

Volgens een woordvoerster van de gemeente Enschede is de wedstrijd door de driehoek van burgemeester, OM en politie aangemerkt als een risicoduel. "Dan geldt deze richtlijn altijd. Ondanks het bewijs van goed gedrag maken we geen uitzondering.'' 

De gemeente Zwolle heeft nog bij de collega's in Enschede een goed woordje gedaan voor de supporters, zegt een woordvoerster van de gemeente Zwolle. Maar dat heeft geen resultaat gehad.