De eerste kritische geluiden met het oog op het Afrikaanse dierenpark aan de rand van Schalkhaar duiken kort na de bekendmaking van het plan donderdag al op.

Pauline Ypma, voorheen lid van de inmiddels opgeheven Werkgroep Linderveld, staat niet te springen. "Ik ben niet voor dit plan. Wat mij betreft kunnen ze beter de natuur haar gang laten gaan."

Nog niet zo lang geleden (oktober 2014) werd de Werkgroep Linderveld opgeheven. De leden maakten zich sterk tegen de komst van een industrieterrein op het Linderveld. "Toen de afslag van de N348 uiteindelijk was weggehaald, hebben wij besloten de werkgroep op te heffen", vertelt Ypma.

Nu duikt er dus weer een nieuw plan op voor de locatie in Baarlerhoek, zoals het gebied heet. Ypma is er echter niet gecharmeerd van. "Wij hebben altijd geprobeerd in het gebied zoveel mogelijk groen te behouden en ervoor te zorgen dat het niet een mensenmassa aantrekt. Over een park als dit ben ik dan ook niet positief."

180 banen

Wanneer het plan voor Arusha Wildlife - een enorm Afrikaans dierenpark aan de rand van Schalkhaar - doorgang vindt, moet dit zo'n 180 banen op gaan leveren. Dat valt te lezen op de website van het project.

Ontwikkelaar Dormio uit Arnhem heeft het plan voor het park neergelegd bij de gemeente Deventer. Arusha Wildlife omvat circa 230 recreatiebungalows en 80 safaritenten. Bijzonder is dat deze vorm van recreatie wordt geïntegreerd met een dierenpark. Het totale park omvat een gebied van ongeveer 70 hectare.

Maar al die faciliteiten moeten ook bemand worden. Op de website van het project valt te lezen dat er 80 arbeidsplaatsen beschikbaar zullen komen voor op het dierenpark. Het gaat hier om circa 30 vaste medewerkers en ongeveer 50 flexwerkers.

Daarnaast komen er naar schatting nog eens 100 arbeidsplaatsen bij voor in de Arusha Dome, een speciale indoor-locatie. Deze zijn verdeeld over 30 vaste medewerkers en 70 seizoensmedewerkers.

Bijeenkomst

De kans is aanwezig dat de werkgroep door deze ontwikkeling weer nieuw leven in wordt geblazen. "Maar daarvoor wil ik eerst de details afwachten en de bijeenkomst op 28 maart in Lettele bijwonen. We zullen ongetwijfeld weer even met elkaar gaan praten om te zien of er iets moet gebeuren."