De PVV in Overijssel lijkt door steeds meer collega-partijen te worden afgewezen als mogelijke coalitiepartner in een nieuw provinciebestuur.

Gaf de PvdA vier jaar geleden al aan niets te zien in bestuurlijke samenwerking in deze provincie, in de aanloop naar de verkiezingen van woensdag kozen CDA en D66 in Overijssel dezelfde lijn.

CDA-leider en gedeputeerde Eddy van Hijum deed dat afgelopen maandag tijdens een lijsttrekkersdebat in Deventer, waarbij hij Edgar Mulder als een 'politieke hooligan' omschreef.

De CDA-lijsttrekker maakte als Tweede Kamerlid de mislukte samenwerking met de PVV van Geert Wilders mee in het eerste kabinet-Rutte, een gebeurtenis die tot een ernstige crisis binnen het CDA leidde. "Het is een kwestie van betrouwbaarheid. Dat mis ik bij de PVV, ook in Overijssel."

De verschillen zijn groot, ook in economisch opzicht. Van Hijum: "Wij investeren in innovatie, in het midden- en kleinbedrijf. Dat mis ik bij die partij. Bovendien: moet ik in een college gaan zitten die de hele provincie maar niks vindt, daar voel ik niks voor."

Landelijke afspraak

Bij D66 is landelijk afgesproken dat in de provincies niet met de PVV wordt samengewerkt. "Daar staan we inhoudelijk te ver voor van elkaar af", zegt Overijssels lijsttrekker Margreet Overmeen. 

Voor de VVD zou de PVV wel een coalitiegenoot kunnen zijn. "Het is voor ons heel simpel: wij sluiten niemand uit, zei lijsttrekker Monique van Haaf."

Alles over de verkiezingen in ons dossier